Het schetsontwerp voor het nieuwe ziekenhuis
Het schetsontwerp voor het nieuwe ziekenhuis Foto: Bravis ziekenhuis

Groene daken, een ‘hot floor’ en revalidatietuinen voor nieuw Bravis Ziekenhuis

Door: Amy Klaverveld Algemeen

ROOSENDAAL - Het nieuwe ziekenhuis van Bravis moet groener, efficiënter en vooral rustgevender dan ooit worden. Maandag werden de eerste schetsontwerpen gepresenteerd. Het ziekenhuis moet de vorm van een klavertje vier krijgen, met een grote centrale hal als hart van het zorgcentrum. “Al bij binnenkomst moet iedereen zich welkom voelen.”

Op het terrein van de Bulkenaar komt een ziekenhuis te staan die vooral geïntegreerd moet zijn met het landschap. “Het gaat een horizontaal ziekenhuis worden,” legt Ellen van der Wal, de architect van dit project, uit. “Door de vijf verdiepingen in een getrapt uiterlijk te verwerken, gaat het gebouw straks op in de omgeving.” Het gebouw moet in de vorm van een klavertje gebouwd gaan worden, met een centraal hart in het midden die de vier blaadjes aan elkaar verbindt. De architect benadrukt dat het maximaal vijf verdiepingen heeft, waarbij de vijfde laag eigenlijk alleen kantoorruimtes gevestigd zijn. 

Dubbele entree
Opvallend aan het ontwerp is toch wel de dubbele begane grond waardoor er een dubbele entree is. Op de échte begane grond, is een entree voor onder andere de Kiss & Ride en voetgangers, een verdieping hoger komen de bezoekers vanuit de naastgelegen parkeergarage binnen. In de parkeergarage is overigens plek voor zo’n negenhonderd auto’s. Via beide ingangen komt men dan binnen in het hart van het zieken huis, dat een een open en lichte indeling moet krijgen. “Via dit hart zijn er duidelijk looproutes naar een van de vier klaverblaadjes,” legt Van der Wal uit. “Dit is overzichtelijk en bovenal goed voor de doorstroming.”

Tekst gaat verder onder de foto. 


Landschapsschets - Bravis Ziekenhuis

Hot floor
Een van de vier ‘klaverblaadjes’ gaat een zogenoemde Hot Floor worden, met daarin de belangrijkste afdelingen van het ziekenhuis. Zo is op de begane grond de spoedeisende hulp en de huisartsenpost te vinden. Een verdieping hoger zullen de operatiekamers en het behandelcentrum komen.

Duurzaam
Het nieuwe ziekenhuis wordt een Bijna Energie Neutraal Gebouw (BENG), volledig elektrisch, zonder gas. Daarnaast wordt gewerkt met warmtekoudeopslag en zonnepanelen. Op de eerste laag gebouwen komen groene daken. Duurzaamheid wordt bovendien doorgetrokken naar de omgeving buiten het ziekenhuisgebouw. De landschapsarchitect heeft in zijn ontwerp onder andere de opvang van water en de aanleg van groene parkeerplaatsen verwerkt. De duurzaamheidsambities van Bravis gaan hiermee verder dan de wettelijke eisen.

Omgeving
In het ontwerp is goed te zien dat Bravis zo veel mogelijk gebruik wil maken van de groene omgeving van de Bulkenaar. De rustgevende inrichting van het landschap moet niet alleen de patiënten in het ziekenhuis van een mooi uitzicht voorzien. Bravis gaat ook een fysieke invulling geven aan het landschapspark. Zo komt er een kunsttuin, een speelruimte en een plek om buiten fysiotherapie te beoefenen. Tevens worden er revalidatie- en meditatietuinen aangelegd. Voor het personeel is een speciaal parkeerbos ontworpen.

Het vervolg
Nu het schetsontwerp klaar is, worden in de loop van dit jaar het voorlopig ontwerp en rond de zomer van 2024 het definitief ontwerp afgerond. De start van de bouw is gepland in 2026, zodat in 2029 in het nieuwe ziekenhuis zorg verleend kan worden aan de inwoners van West-Brabant en het oostelijk deel van Zeeland.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief