De trein staat zaterdagavond drie minuten stil.
De trein staat zaterdagavond drie minuten stil. Foto: Wesley van der Linde

NS klaar met geweldplegers en zet treinen vanavond drie minuten stil

Door: Olaf Knook Algemeen

ROOSENDAAL - De NS zet zaterdagavond om 22.30 uur alle treinen drie minuten stil als reactie op het heftige geweldsincident van afgelopen zaterdag. Een hoofdconductrice en machinist werden toen mishandeld door een groep jongeren in de trein tussen Den Haag HS en Delft. Hiermee wil de NS met de vakbonden een stevig signaal afgeven: “Klaar met geweldplegers.”

Met de actie wil de NS een duidelijk signaal afgeven: dit kan niet langer. "Mijn collega’s zetten zich elke dag in om ruim 1 miljoen reizigers naar hun bestemming te brengen. Het is waanzin waar zij dagelijks mee te maken krijgen", zegt Wouter Koolmees, president-directeur van NS. 

‘De samenleving is aan het verharden’

Volgens Koolmees verhardt de samenleving. "Dat is te merken in de supermarkt, in de bibliotheek, op straat en ook in de trein en op het station. Het geweldsincident van afgelopen weekend past in een schrikbarend patroon van bedreigingen en belagingen van onze collega’s. We lopen tegen grenzen aan van wat wij kunnen. We hebben hulp nodig van de overheid. Het kan niet zo langer."

Bodycam voor personeel

Het afgelopen jaar heeft de NS 1042 geweldsincidenten tegen NS-medewerkers geregistreerd, een stijging van 8 procent vergeleken met 2022. Dit omvat bedreigingen, bespuugd worden of fysiek geweld. Daarnaast hebben NS-medewerkers vorig jaar meer dan 2300 keer te maken gehad met verbale agressie, zoals schelden en beledigen. De spoorwegaanbieder is recent gestart met een pilot waarin hoofdconducteurs en servicemedewerkers een bodycam dragen. Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief