Remco, Naomi, Dymphna, Paul, (daarboven) Ezra, Trudi, Ruud en Kyra.
Remco, Naomi, Dymphna, Paul, (daarboven) Ezra, Trudi, Ruud en Kyra. Foto: Paul van Croonenburg

Drie generaties Belt doen mee aan Alpe d'Huzes

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

ROOSENDAAL - Maar liefst drie generaties van de familie Belt proberen op 7 juni de Alpe d'Huez in Frankrijk te bedwingen. Ze hopen daarmee weer veel geld op te halen voor onderzoek naar kanker. Inderdaad 'weer', want het evenement 'Alpe d'Huzes' voor KWF Kankerbestrijding is binnen de familie inmiddels bijna vaste prik.

 

DOOR JAN-KEES DE MEESTER

In 2010 werd Naomi Belt als eerste binnen de familie gegrepen door het Nederlandse evenement in de Franse Alpen. Van meedoen kwam het toen niet, want op de originele dag was er geen plaats meer voor deelnemers. Toch bleef ze vastberaden om ooit haar sportieve steentje bij te dragen aan de strijd tegen kanker. "In 2015 zou ik samen met mijn man Remco de Alpe d'Huez op fietsen", vertelt ze. "Maar wegens rugklachten kon hij toen niet meedoen. Ik ben die berg dat eerste jaar dus in mijn eentje op gefietst." Niet lang daarna raakten ook vader Ruud, moeder Trudi, zus Dymphna en zwager Paul in de ban van het sponsorevenement. En komende editie jaar voegt zich daar de jongste generatie, de dochter en zoon van Paul en Dymphna, voor het eerst bij. "Ezra pakt de fiets en Kyra gaat wandelend de berg op", vertelt Paul.

Machteloos

Het gevoel van onmacht bij het verlies van vrienden of familie aan kanker trekt een wissel op de nabestaanden. Naomi: "Je wilt er zo graag iets aan doen, maar je weet niet wat." Haar zus Dymphna voegt daaraan toe: "Dit evenement helpt je om te gaan met die machteloosheid en tegelijkertijd draag je financieel bij aan kankeronderzoek."

"Het is heel bijzonder", zegt Paul. "Blijdschap en verdriet liggen die dag heel dicht bij elkaar." Zijn vrouw bevestigt dit: "Er staan bij iedere haarspeldbocht kaarsen voor getroffen familieleden en vrienden. Als je daar passeert is er verstilling, terwijl er verderop langs de route oppeppende muziek wordt gedraaid en supporters staan te juichen. Het is een groot contrast, maar tijdens de Alpe d'Huzes kan en mag dat naast elkaar bestaan."

Olifanten

Vorig jaar haalden ze met zijn zessen 7800 euro op voor KWF Kankerbestrijding tijdens Alpe d'Huzes. Remco geeft aan dat het lastig wordt om die opbrengst te evenaren. "Voor sponsorgeld doen we toch vaak een beroep op andere familieleden en wat dat betreft vissen we allemaal natuurlijk zo'n beetje in dezelfde vijver." Maar de familie zamelt ook op andere manieren geld in. "Als daarmee productiekosten zijn gemoeid, betalen we die zelf, maar de opbrengst gaat in zijn geheel naar het goede doel", aldus vader Ruud Belt. "We verkopen bijvoorbeeld winkelwagenmuntjes met ons logo, een fietsend olifantje, erop." Daarnaast brengen de Belts zoveel mogelijk knuffelolifanten aan de man. "Daar kun je heel lekker mee knuffelen", weet de 8-jarige Ezra. De olifant heeft voor het team duidelijk een bijzondere betekenis. Het is Naomi's lievelingsdier, het zit in hun teamnaam (d'Huez Elephants), maar er zit nog meer achter. Remco vertelt: "Het logo is getekend door mijn nichtje. Haar vader overleed vorig jaar aan kanker." Kanker komt vaak akelig dichtbij. Zo vertelt Ruud dat de ziekte aan zijn kant van de familie vaker voorkomt. "Mijn broer is er ook aan overleden. Maar ik ben ervan overtuigd dat je kanker met goed onderzoek op termijn kunt veranderen in een chronische ziekte."

Steun
Kijk voor meer informatie op https://deelnemers.opgevenisgeenoptie.nl/dhuezelephants. De verrichtingen van de familie zijn te volgen via Facebook www.facebook.com/dhuezelephants/



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief