Bij de groente- en fruitafdeling wachten heerlijke fruitsticks en verse smoothies.
Bij de groente- en fruitafdeling wachten heerlijke fruitsticks en verse smoothies. Foto: FOTO CORINE ROKS

Leerlingen Het Palet op Supermarktsafari in Rucphen

Door: Addo Sprangers Algemeen

RUCPHEN - Leerlingen van basisschool het Palet uit Rucphen gingen donderdag op safari. Niet om de Big Five te spotten maar gezonde producten voor in hun lunchtrommel. Zij waren daarbij te gast bij supermarkt PLUS Manniën in Rucphen. De tocht leidde de jeugd langs zes kramen waar zij konden ruiken, voelen en proeven van al dit lekkers. Ook kregen zij uitleg over gezonde voeding en vleesvervangers. Een kijkje in de emballageruimte maakte deel uit van hun expeditie.

“We proefden geen verschil. De vegetarische balletjes smaakten net zo lekker als de gewone gehaktballetjes,” aldus de critici Benno, Romy en Jax. “Dat vonden wij tot nu toe wel de meest bijzondere ontdekking,” vult het drietal aan.

Groenten en fruit

Bij de groente- en fruitafdeling wachten heerlijke fruitsticks en verse smoothies. Een aardige dame geeft uitleg over het belang om dagelijks verse groente en fruit te eten. Als de vraag gesteld wordt: ‘Hoe zit het met groenten uit een potje’, is het antwoord: ‘Daarin blijven de vitaminen behouden, net als in diepgevroren producten’. Het sneetje brood met kaas en komkommer laten de leerlingen zich ook goed smaken. Want hoewel sommige niet dol zijn op kaas, laten zij zich toch overhalen om een stukje te proberen.

Preventieakkoord

Wethouder Martijn Gijzen van de Gemeente Rucphen geeft de kick-off van dit project. Twee groepen gaan deze dag op supermarktsafari, in totaal 27 leerlingen van de bovenbouw. Gijzen licht toe: “Een project dat aansluit bij het Nationaal Preventieakkoord. Dit akkoord heeft als doel om in het jaar 2040 een rookvrije generatie, minder overgewicht en minder overmatig alcoholgebruik te realiseren. Met gelden uit het SPUK - gelden voor specifiek sport- en leefstijlinterventies die via het SPUK Sportakkoord zijn verdeeld over gemeenten - wordt dit project bekostigd. Onze buurtsportcoaches vervullen hierin een centrale rol. De coördinator van de Buurtsportcoaches heeft deze safari mede vorm gegeven.”

Bewuster

De organisatie is in handen van Trade Promotion Retail dat nauw samenwerkt met de PLUS supermarkten. Managing director John Wijers hierover: “De tweede supermarkt waar we de safari organiseren. Met deze activiteit willen we de jeugd bewuster maken van haar keuzes, met de focus op de inhoud van de broodtrommel. ‘Laat groenten en fruit deel uitmaken van de lunch’, zo is onze boodschap die aansluit bij het Preventieakkoord. Ook laten we de jeugd kennismaken met vleesvervangers en geven we uitleg over vlees- en kipproducten.”

Wijers vervolgt: “Medio januari organiseren we deze Supermarktsafari voor de jongeren van de Sint Martinusschool uit Rucphen. Bij elke kraam ontvangen de leerlingen een stempel. Een volle stempelkaart staat garant voor een goody bag, beschikbaar gesteld door de supermarkteigenaar Peter Manniën.” Tot slot attendeert hij op de komst van een koeling: “In het verlengde van deze safari willen we in de nabije toekomst een koeling plaatsen, gevuld met gezonde producten en recepten. Niet alleen de jeugd moeten we stimuleren om gezonde keuzes te maken, ook het winkelend publiek.” 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief