Burgemeester Marjolein van der Meer Mohr verblijdt het briljanten paar met een bezoekje.
Burgemeester Marjolein van der Meer Mohr verblijdt het briljanten paar met een bezoekje. Foto: Corine Roks

Echtpaar Jaspers-Valentijn viert 65-jarig huwelijk

Door: Corine Roks Algemeen

SINT WILLEBRORD- Het was liefde op het eerste gezicht, zo verklaart het echtpaar Jaspers- Valentijn over het moment dat zij elkaar voor het eerst zagen. Dat was tijdens het dansen bij Bartje Gijzen op de Markt in Etten- Leur. Na anderhalf jaar verkering stapten Sietha Valentijn en Antoon Jaspers op 6 februari 1958 in het huwelijksbootje. Een beetje vroeger dan gepland want baby Miranda was op komst.

“Ik was net zeventien toen we trouwden. De huwelijksvoltrekking vond plaats op het gemeentehuis van Rucphen. De kerkelijke zegen ontvingen we op Sint Willebrord. Na ons huwelijk trokken we in bij mijn ouders, die in de Verlengde Bremstraat woonden,” laat mevrouw Jaspers-Valentijn (82) weten.

Emmastraat

Op dit adres werd dochter Miranda geboren. Haar ouders verhuizen naar de Emmastraat, de kersverse ouders verhuizen mee. Twee jaar later betrekken ze hun eigen huis, ook in Emmastraat. “Tegenover mijn ouders. Deze wijk werd in de jaren ’60 gebouwd. We hebben er meer dan vijftig jaar gewoond, een heerlijke plek,” vult mevrouw aan. Inmiddels wonen ze nu al ruim tien jaar in wijk De Gagelrijzen in Sint Willebrord. Het jonge paar krijgt nog een zoon, genaamd Johan. Pa Antoon (84) over zijn werk: “Na mijn diensttijd, waar ik deel uitmaakte van het marinierskorps, kwam ik te werken bij een kabelbedrijf uit Spijkenisse. Later heb ik me laten omscholen tot metselaar en maakte de overstap naar de bouw.” De jonge Sietha werkte op verschillende plekken, van naai-atelier tot de sigarettenfabriek. Bedrijven uit de buurt die in de loop der jaren allemaal verdwenen zijn.

Volkstuin

Antoon, die oorspronkelijk uit Etten- Leur komt, houdt van voetbal. Internos en Rood-Wit zijn de clubs die hij koestert. Zoon Johan over een andere grote hobby van zijn vader: “Zijn volkstuin die gelegen was achter het huis aan de Emmastraat. Daar hield hij ook wat kippen. Verse eieren en groenten waren vanzelfsprekend. De kippen pikten tevens het onkruid weg.” Mevrouw bracht dagelijks een bezoekje aan haar ouders en bood als vanzelfsprekend mantelzorg, een woord dat in die tijd nog niet in de Van Dale te vinden was. Winkelen in Etten-Leur is een gezamenlijke hobby. “Dertig jaar lang gingen Antoon en ik elke zaterdagmiddag naar Etten-Leur om daar gezellig te winkelen. Met een groepje vriendinnen bezoek ik nog elke zaterdagochtend de weekmarkt op Willebrord en drinken we na afloop koffie.”

Klusjes

Dochter Miranda vult aan: “Onze ouders houden van een vast ritme en pakken huishoudelijke klusjes gezamenlijk aan. De ochtenden staan in het teken van huishoudelijke taken, in de middag gaan ze samen wandelen of stappen op de fiets.” Als gevraagd wordt naar de vakanties is het antwoord: “Voornamelijk dagtripjes. Vroeger met de kinderen naar de Galderse Meren of de Beekse Bergen, en later uitstapjes met de bus. We hebben wel drie mooie reizen binnen Europa gemaakt.” Het echtpaar heeft drie kleinkinderen, twee meisjes en een jongen. Hun 65-jarig huwelijk werd uitbundig gevierd met de familie. Het echtpaar hierover: “We werden opgehaald met een limousine voor een foto-shoot in Breda, gevolgd door een etentje”. Op de feitelijke trouwdatum brengt burgemeester Marjolein van der Meer Mohr het briljanten paar een bezoekje. Dit in aanwezigheid van hun kinderen die als verrassing het woonhuis prachtig hebben versierd. Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief