Afbeelding
Foto: Google Maps

Nachtsluiting Huisartsenpost Roosendaal nog niet definitief: ‘Maar we kunnen niet anders’

Door: Amy Klaverveld Algemeen

RUCPHEN - De nachtelijke sluiting van de huisartsenpost in Roosendaal, waarop ook de inwoners van de gemeente Rucphen zijn aangewezen, is nog helemaal niet definitief. Vorige week kwam het nieuws naar buiten dat de post vanaf 1 mei tussen 23.00 uur en 08.00 uur gesloten werd en veel inwoners dan ‘s nachts naar Bergen op Zoom moeten voor zorg. Nu blijkt dat er nog geen definitief besluit is genomen over de sluiting, maar deze waarschijnlijk wel snel genomen gaat worden. “Dit nieuws is voor niemand leuk, maar we kunnen eigenlijk niet anders.”

Afgelopen week leek er paniek te ontstaan nadat in de media een artikel verscheen over de nachtsluiting van de huisartsenpost in Roosendaal. Wethouders en burgers uitten hun zorgen vrijwel direct, ook omdat een enkele wethouder het nieuws via de pers moest horen. “Wij weten eerlijk gezegd ook niet goed waar zij het vandaan hebben,” vertelt Ingeborg van Beurden, bestuurssecretaris van Stichting Huisartsenposten West-Brabant. “Er is nog geen definitief besluit genomen, dus hebben wij nog niets naar buiten gebracht. Maar ik moet er wel bij zeggen, die beslissing gaat waarschijnlijk snel genomen worden. Daarom willen we duidelijkheid geven en transparant zijn.”

Volgens de bestuurssecretaris is de sluiting onoverkomelijk. “De posten van Roosendaal en Bergen op Zoom gaan toch samen als straks het ziekenhuis is gebouwd, enkel kunnen wij niet tot 2029 wachten,” vertelt ze. “We worden ingehaald door de realiteit, er is een enorm personeelstekort. Die voel je het meeste tijdens de nachtdienst.” Van Beurden geeft aan dat er mogelijk nog drastischere stappen gemaakt gaan worden. “Mogelijk sluiten we uiteindelijk de post in Roosendaal wel geheel, maar ook daar is nog geen besluit over genomen. De tijd zal het allemaal moeten leren.”

De reden voor de sluiting is het tekort aan ervaren personeel dat op zowel de huisartsenpost in Roosendaal als op de post in Bergen op Zoom zijn tol eist. “We hebben tijdens de nachten maar één triagist en in de nacht wil je geen leerling of onervaren personeel alleen inzetten,” legt Van Beurden uit. “Door één post te sluiten, kunnen we nu een mooie mix maken met ervaren én onervaren personeel. Voor het personeel is het fijner en veiliger om op deze manier te werken.”

Onder inwoners uit de regio heerst onrust nu de post in Roosendaal waarschijnlijk gaat sluiten. Van Beurden geeft aan dat hier begrip voor is. “Het feit blijft dat sommige mensen een stukje verder moeten rijden, maar we hebben uitgezocht dat alle inwoners binnen 30 minuten op de huisartsenpost in Bergen op Zoom kunnen zijn.” De bestuurssecretaris verwacht geen grote problemen aan drukte op de post in Bergen op Zoom. “De ervaring leert dat wanneer men verder moet rijden, ze minder snel naar de huisartsenpost komen.” Ze doelt dan voornamelijk op de spontane binnenlopers, die zonder eerst te bellen zomaar binnen stappen. “Ja, het zal uiteindelijk wel drukker worden, maar omdat we het personeel nu op één plek zullen hebben, kunnen we dat aan.”

Dat specifiek de post in Roosendaal dicht zal gaan, is volgens Van Beurden in samenspraak met het Bravis Ziekenhuis. “Onze acute zorg is meer gecentreerd in Bergen op Zoom, dus dat is vele malen praktischer,” vertelt ze. “Niemand vind het leuk dat we een post moeten sluiten, maar het is nu eenmaal een rechtstreeks gevolg van het landelijke personeelstekort. We begrijpen de zorgen maar we kunnen eigenlijk niet anders. Op deze manier is het veiliger voor de inwoners en het personeel. Bovendien zal onze zorg niet verminderen, we verplaatsen het alleen.”

Als straks het definitieve besluit is genomen, zal vanaf 1 mei de huisartsenpost in Roosendaal tijdens de nachtelijke uren sluiten. De post zal doordeweeks van 17.00 uur tot 23.00 uur open zijn. In de weekenden kan men er tussen 08.00 uur en 23.00 uur terecht. Tussen 23.00 uur en 08.00 uur zal men naar Bergen op Zoom moeten rijden.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief