Afbeelding

Kunstmatige intelligentie brengt herinneringen tot leven

Door: Redactie Algemeen

Kunstmatige intelligentie (AI) neemt een steeds grotere rol in. Op verschillende gebieden zien we toepassingen. Denk aan het herstel van foto’s, slimme thermostaten of zelfs zelfrijdende voertuigen. Een van de meest opmerkelijke ontwikkelingen is de opkomst van generatieve kunstmatige intelligentie. Daarmee worden computers in staat gesteld om creatieve taken uit te voeren. Taken, die voorheen alleen door mensen konden worden gedaan.

Wat is generatieve kunstmatige intelligentie?

Generatieve AI is een slimme technologie die computers helpt om nieuwe dingen te maken door veel informatie te verwerken. Vroeger konden computers enkel instructies volgen, maar nu kunnen ze zelf patronen herkennen en daarmee bijvoorbeeld teksten, muziek en afbeeldingen maken. Dit opent de deur naar allerlei nieuwe mogelijkheden in bijvoorbeeld kunst, wetenschap en entertainment.

Sentimenten rondom AI

Veel mensen maken zich zorgen over de opkomst van AI. Men is bang voor de werkgelegenheid en de ethische gevolgen van deze technologie. Toch zijn er tal van positieve aspecten. Een duidelijk voordeel is het vermogen om tijdrovende processen drastisch te versnellen en te automatiseren, wat leidt tot meer efficiëntie en productiviteit. Een perfect voorbeeld hiervan is het inkleuren van oude zwart-wit beelden, een taak die vroeger uren handmatig werk vereiste.

Verwondering

Een inspirerend voorbeeld van de verwondering die mogelijk wordt gemaakt door AI is VintageColor. Dit is een initiatief van Rick Heeren uit Sprundel en Michiel Sala uit Hilversum. Met hun ervaringen in de game-industrie en liefde voor fotografie hebben ze samen met Jesse Vroegrijk uit Zegge een website gecreëerd die oude zwart-wit foto’s transformeert tot levendige kleurenbeelden in slechts enkele seconden. De ingekleurde foto wordt vervolgens als ansichtkaart naar een gekozen adres verstuurd. Rick Heeren deelt zijn persoonlijke ervaring met deze technologie: “De glimlach op mijn oma’s gezicht toen ze een kaart ontving met een ingekleurde foto van haar als kind, was zo mooi om te zien. Haar verwondering en de levendigheid van de herinneringen die het bij haar opriep, waren echt bijzonder. Dit was het moment waarop ik besefte dat deze technologie echt iets speciaals kan doen.” Michiel Sala vult aan: “Vooral bij oudere generaties, waarvan velen zwart-wit foto’s bezitten, is het voor het eerst in kleur bekijken van deze beelden een bijzondere ervaring. De weergave van dat moment in kleur onthult nieuwe details, waardoor de foto naar het heden wordt gebracht. Hierdoor krijgt de foto niet alleen kleur, maar komt de herinnering ook weer tot leven. Dit is precies wat we beogen met vintagecolor.nl: het maken van kleurrijke herinneringen en deze delen als ansichtkaart met dierbaren.”




Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief