Afbeelding
Foto: archief Weekblad de Bode

Zes Koninklijke onderscheidingen bij Lintjesregen in gemeente Rucphen

Door: Addo Sprangers Algemeen

RUCPHEN - Burgemeester Marjolein van der Meer Mohr heeft vrijdag aan zes inwoners van de gemeente Rucphen een Koninklijke onderscheiding uitgereikt. De gedecoreerden zijn Peter van Rooden, Nel Ros-Halters, Joke Verdaasdonk-de Jong, Walter de Jong, Roos de Jong-Bogers en Marlies Trijp-van Overveld. Zij zijn allen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Peter van Rooden


Peter van Rooden. Foto: Marielle de Kock

In gemeenschapshuis De Nieuwenbergh kreeg Peter van Rooden (44) uit Zegge een Koninklijk lintje uitgereikt omdat hij zich op verschillende terreinen verdienstelijk heeft gemaakt voor de samenleving. Reeds op zijn vijftiende begon hij met vrijwilligerswerk bij de regionale omroeporganisatie Trom in Dordrecht. Hij hielp mee met de voorbereidingen van de zaterdagavond uitzendingen en de werkzaamheden na afloop ervan. Ook hielp hij vanaf zijn vijftiende tot zijn vijfentwintigste mee met de organisatie van Koninginnedag in wijk Sterrenburg in Dordrecht. Zijn grootste passie ligt echter bij de lokale historie. Vanuit zijn cultureel, historische interesse met betrekking tot de stad Dordrecht, Leerdam en omgeving en vanuit zijn familiegeschiedenis heeft hij sinds het jaar 2000 al diverse publicaties en boeken uitgebracht. In 2008 is hij toegetreden tot het bestuur van de Historische vereniging Leerdam. Naast zijn werk als bestuurslid, schrijft hij ook artikelen en boeken over de lokale en regionale geschiedenis en geeft hij regelmatig lezingen over diverse onderwerpen. Van 2012 tot en met 2017 heeft hij deel uitgemaakt van de werkgroep Dordtenaren onder de tijd van Napoleon. Ook hieruit volgden diverse publicaties, lezingen en een boek. Van 2016 tot 2022 was hij als bestuurslid/secretaris betrokken bij de werkgroep Dordrecht in de tijd van de Patriotten 1780-1795.Naast dit alles is hij sinds 2004 namens de VVD actief binnen de lokale politiek: aanvankelijk in de gemeente Papendrecht en thans in de gemeente Rucphen. 

Nel Ros-Halters


Nel Ros-Halters. Foto: Marielle de Kock

Nel Ros-Halters (76) uit Sprundel werd in Dorpshuis De Trapkes verrast met een Koninklijk lintje door de burgemeester. Zij geldt als iemand die zich al jaren inzet voor haar medemens en dat met veel enthousiasme en sociale betrokkenheid. In 1985 werd Nel Ros-Halters actief binnen de Stichting Welzijnsgroep Sprundel. Deze organisatie organiseert jaarlijks een ontmoetingsdag voor ouderen en mensen met een handicap. Daarnaast worden er jaarlijks drie tot vier activiteiten georganiseerd voor de doelgroep. In 2013 is zij toegetreden tot het bestuur van de Stichting en in de rol van secretaris. Naast het organiseren van activiteiten, hebben de vrijwilligers van de stichting ook een grote sociale rol in de Sprundelse gemeenschap. Zo brengen zij een bezoek aan eenzame dorpsgenoten en zorgen zij voor een attentie bij langdurig zieken en dergelijke. Vaak worden er tijdens deze bezoeken ook nog wat mantelzorgtaken verricht. De activiteiten van de Welzijnsgroep worden bekostigd door het werven van donateurs. Nel Ros-Halters speelt bij dit alles een belangrijke rol. In 2008 is zij ook betrokken geraakt bij de overkoepelende organisatie Stichting Welzijnsgroep gemeente Rucphen. In 2019 trad zij toe tot het bestuur van deze organisatie. Voorts vervult zij sinds 2014 iedere maandagmiddag de rol van gastvrouw in Dorpshuis De Trapkes in Sprundel en valt zij vaak in als men daar handjes te kort komt, bijvoorbeeld bij uitvaartdiensten en dergelijke. Sinds 1978 is Nel Ros-Halters lid van toneelvereniging Speulend Sprundel. Ook binnen deze vereniging weet zij zich op allerlei manieren verdienstelijk te maken. Zo helpt zij mee met de op- en afbouw van het decor, haalt zij prijzen op voor de loterij, helpt zij mee met de kaartverkoop en het verkopen van loten en vervult zij al vele jaren de rol van souffleur. Kortom: iemand op wie altijd een beroep kan worden gedaan.

Joke Verdaasdonk-de Jong


Joke Verdaasdonk-de Jong. Foto: Marielle de Kock

In brasserie De Pastorie mocht Joke Verdaasdonk-de Jong (67 ) uit Sprundel een Koninklijk lintje in ontvangst nemen. Zij zet zich al geruime tijd in voor haar medemens. Voor haar ouders en een buurvrouw heeft zij heel veel jaren de nodige mantelzorg verricht. In 1990 begon ze als vrijwilligster bij de regionale vakantieweek van de Roosendaalse afdeling van De Zonnebloem. In 2005 werd ze actief lid van de Sprundelse afdeling van deze organisatie. Zij is betrokken bij de voorbereiding van alle activiteiten en op de dag zelf is zij ook aanwezig om allerlei hand- en spandiensten te verlenen. In 1990 begon ze samen met anderen een cabaret- en entertainmentgroep om ouderen en mensen met een beperking vertier te verschaffen. Ze traden kosteloos op in verzorgings- en verpleeghuizen en bij andere organisaties om de bewoners en belangstellenden een leuke middag of avond te bezorgen. Ook had zij een actieve rol bij het bezoek van Sinterklaas aan deze organisaties. In 2004 begon ze als vrijwilligster in de functie van activiteitenbegeleidster bij het steunpunt St. Janshof in Sprundel. Zij organiseert wekelijks een koersbalavond en trekt er regelmatig met ouderen op uit op de duofiets. Verder levert ze bij bijzondere gelegenheden attenties af aan huis en begeleidt zij de bewoners naar evenementen of andere bijeenkomsten. Omdat Joke Verdaasdonk-De Jong zich het lot aantrekt van haar medemens, is zij in 2016 toegetreden tot de rouwwerkgroep in haar woonplaats. De leden van deze werkgroep bezoeken dorpsgenoten die onlangs een dierbare hebben verloren om ze zodoende bij te staan in deze voor hen moeilijke tijd. Naast dit alles heeft zij zich gedurende vele jaren verdienstelijk gemaakt als EHBO’er. 

Walter de Jong en Roos de Jong-Bogers


Walter de Jong en Roos de Jong-Bogers. Foto: Marielle de Kock

Koninklijke lintjes waren er ook voor het echtpaar Walter de Jong en Roos de Jong-Bogers uit Sint Willebrord, in Zaal ’t Pleintje hoogstpersoonlijk uitgereikt door burgemeester Marjolein van der Meer Mohr. Walter de Jong (80) en Roos de Jong-Bogers (76) staan 24 uur per dag klaar om mantelzorg te verlenen aan hun zoon Marco. Deze heeft in 1998 een dwarslaesie opgelopen toen hij een duik nam in ondiep water. Hoewel hun zoon een team met professionele hulpverleners om zich heen heeft, is hij 24 uur per dag aangewezen op hulp. Zijn ouders hebben deze rol op zich genomen en staan letterlijk dag en nacht voor hem klaar. De grote inzet van beide ouders maakt het mogelijk dat Marco zelfstandig kan blijven wonen in zijn eigen omgeving en nog een enigszins redelijk sociaal leven kan lijden. Als hij bijvoorbeeld vrienden wil bezoeken, nemen zijn ouders het vervoer voor hun rekening in hun rolstoelbus. Hun zoon is ook een groot liefhebber van concerten. Walter en zijn vrouw brengen hem dan bijvoorbeeld naar de Ziggo Dome in Amsterdam, of naar Ahoy in Rotterdam zodat Marco het desbetreffende concert kan bijwonen. Marco is sinds jaren ook lid van de Stichting Oud NAC. Normaliter maken hier alleen oud-voetballers deel van uit die in het eerste elftal van de club hebben gespeeld, maar vanwege zijn grote liefde voor de club en zijn uitzonderlijke situatie heeft men hem ook als lid toegelaten. Marco is vrijwel altijd aanwezig bij alle festiviteiten die de stichting zelf organiseert of waarvoor zij worden uitgenodigd. Ook hierbij altijd bijgestaan door zijn vader en moeder, omdat het bijwonen van dit alles voor hem anders onmogelijk zou zijn. 

Marlies van Trijp-van Overveld


Marlies van Trijp-van Overveld. Foto: Marielle de Kock

Marlies van Trijp-van Overveld (58) uit Schijf mocht haar Koninklijk lintje in ontvangst nemen in verenigingsgebouw Het Wapen van Schijf. Zij is een zeer betrokken inwoner van het dorp Schijf en maakt zich voor verschillende organisaties verdienstelijk. Zo is zij sinds 1998 betrokken bij de Stichting Samenleving Schijf; aanvankelijk als bestuurslid en sinds 2008 als voorzitter. Toen in 2014 in haar woonplaats een Buurtpreventieteam werd opgericht, meldde zij zich hier direct voor aan. Naast het ‘normale’ werk wat hieraan verbonden is, vervult zij binnen het team ook de functie van medecoördinator van de werkzaamheden van het team. Vanaf 2015 is zij voorzitter van de Vrouwengroep Schijf, opvolger van de vroegere afdeling van de Katholieke Vrouwenorganisatie (KVO), afdeling Schijf. Deze organisatie stelt zich tot doel de maatschappelijke leefbaarheid in het dorp te bevorderen. Hiervoor worden wekelijkse en maandelijkse activiteiten georganiseerd. Voorts is Marlies al vanaf 1989 de coördinator en organisator van de jaarlijkse collecte van de Nederlandse Brandwondenstichting in Schijf. Voorts heeft zij in het verleden deel uitgemaakt van het bestuur van de EHBO-vereniging in haar woonplaats. Deze vereniging is aanwezig bij vrijwel alles wat er in het dorp wordt georganiseerd om daar waar nodig eerste hulp te verlenen. Marlies van Trijp-van Overveld coördineerde de inzet van de EHBO-ers. Naast dit alles wordt ook regelmatig door andere verenigingen en organisaties een beroep op haar gedaan om hand- en spandiensten te verlenen en nimmer tevergeefs. Marlies van Trijp-van Overveld is ook erg begaan met het lot van haar medemens. Zo vervult zij mantelzorg voor een tante en doen ook andere mensen uit haar omgeving nogal eens een beroep op haar. Dat haar inzet op grote steun kan rekenen moge blijken uit het feit dat zij twee jaar geleden met voorkeursstemmen in de gemeenteraad is gekozen. Dit ondanks dat ze een onverkiesbare plaats op de lijst innam. Na de verkiezingen van 2022 maakt zij dan ook deel uit van de gemeenteraad namens de fractie van het CDA.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief