Afbeelding
Foto: SKKZ

Aan jeugd geen gebrek in leutgroep Zegge

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

Niet alleen de snelweg (onder)scheidt Grasduinersdurp

ZEGGE - Ze hebben de jongste Prins Carnaval van de kerkdorpen in de gemeente Rucphen, en consumeren tijdens het leutfeest mosterd na de maaltijd. Met een vrouwelijke diender in de kopgroep zijn ze ook wel speciaal binnen de gemeentegrenzen, net als hun bezoekje aan de oudste en jongste Grasduiner. Maar vooral onderscheiden zij zich naar eigen Zegge(n) door de snelweg. De leutgroep van Stichting Kinder Karnaval Zegge (SKKZ) stelt zich voor.

De kopgroep bestaat uit Prins Gudo den 1ste, alias Gudo Palings, 29 lentes jong, Gerrit Grasduiner, in het dagelijks leven beter bekend als Edwin Verstraten, de charmante Pliesie Bellezjee, Mellanie Konings, nar Jubke, Mitchel Verstijlen en grote boer Johannes, buiten Carnaval bekend als Johan Graumans. De kopgroep wordt versterkt door vier raadsleden in een toepasselijk groene outfit, een combinatie die eer doet aan Grasduinersdurp.

Tonpraten

Met het tonpraten bijten ze traditiegetrouw de spits af, en dat heeft een reden. "Standaard in het tweede weekend van januari. Ons tonproatcomité kiest ook voor deelnemers van de Keiebijters, een bekend tonpraatevenement op wedstrijdniveau. Deze sprekers worden een jaar tevoren geboekt", legt Palings uit. Overigens konden de Grasduiners dit jaar een tonprater van eigen bodem verwelkomen, Bertje Bluf had zijn debuut op de Zeg.

Mosterd na de Maaltijd

"Onze optocht, dit jaar op 2 maart, bestaat vooral uit straattheater. Goede acts die aansluiten bij de actualiteiten en ons motto 'W' emme vaort'", aldus Verstraten. Direct na de optocht vindt de prijsuitreiking kinderoptocht plaats in gemeenschapshuis De Nieuwenbergh. In de avond weten de volwassenen wie er gewonnen heeft. Dit wordt bekend gemaakt in café Kerkzicht, waar diezelfde avond ook een optrede van Mosterd na de maaltijd op de agenda staat. "Een van die mannen, Berry Koevoets, komt van origine uit Zegge. Hij heeft altijd gespeeld in onze hofkapel, Nie Jakke. Helaas is onze hofkapel een aantal jaren geleden ter ziele gegaan. Maar dat het duo van de vaseline- hitkraker naar de Zeg komt is super", aldus de Grasduiner.

Prulleke

Voor de kleintjes organiseert SKKZ het Prullekesbal. "Voor onze kleinste inwonertjes, die nog niet leerplichtig zijn, aanvang 10:00 uur in De Nieuwenbergh, met een act van een ballonnenclown", aldus Prins Carnaval. Over prullekes gesproken. Traditiegetrouw brengt de kopgroep rond het leutfeest een bezoekje aan de jongste en oudste inwoner. Verstraten hierover: "De oudste is een mevrouw in de leeftijd van 96 jaar. De jongste is ook bekend, alleen het blijft altijd spannend. Een van de moeders is op 2 maart uitgerekend, dus dat kan nog veranderen".

De kleintjes doen het goed op de Zeg, de jeugdraad is rijk vertegenwoordigd. De leutvorst hierover: "Tijdens het limonadebal van 23 februari vonden de verkiezingen plaats. Door de enorme animo hebben we het regelement aangepast. Werd je voorheen voor drie jaar als kopstuk geïnstalleerd, nu vinden de verkiezingen jaarlijks plaats".

Ziekenhuis

En wie op de zondag voorafgaand aan het leutfeest in het ziekenhuis ligt, kan rekenen op een bezoekje van de Prins en zijn gevolg. "Uiteraard Zeggenaren die daar prijs op stellen. Ook weer een traditie van Zegse bodem", vult de Prins aan. Tot slot laten de heren weten nog op zoek te zijn naar versterking binnen het bestuur. "Behalve raadsleden zijn we ook op zoek naar een secretaris met affiniteit voor het Kindercarnaval".

BIJDRAGE CORINE ROKSBlijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief