Twee bike ladies uit Rucphen blij met hun medaille bij de 1e editie van de tocht.
Twee bike ladies uit Rucphen blij met hun medaille bij de 1e editie van de tocht. Foto: fotograaf SportFrinten

Wielertoertocht de Tocht der Frinten Schijf weer terug

Sport en vereniging

SCHIJF - Na een gedwongen pauze van twee jaar staat de Tocht der Frinten Schijf op 18 mei weer terug op de toerkalender voor 2022. De stichting SportFrinten, de organisator van dit wielerfeestje, heeft in de tussentijd niet stilgezeten en twee geheel nieuwe routes verkend. Nieuwe routes van 95 en 130km. 

Na iedere toertocht wordt met deelnemers en vrijwilligers geëvalueerd wat er voor verandering of verbetering in aanmerking komt. Vooral de inbreng van de deelnemers weegt daarbij zwaar. De laatste editie was een veel gehoord geluid dat de deelnemers graag een tocht willen met variatie in landschap en dat de routes best wat langer mogen zijn. Dit bleek ook uit de inschrijfgegevens. Voor de voorheen kortste afstand van 70 km was vrij weinig belangstelling en van de fietsers van de toen langste afstand van 120 km wilde een aanzienlijk deel graag een iets langere tocht als ze toch een dagje in Brabant kwamen fietsen. Met de nieuwe routes komt de organisatie aan deze wensen tegemoet. 

De nieuwe routes lopen door het zuidelijk deel van West-Brabant en het grensgebied met België waar ook het natuurgebied de Kalmthoutse Heide wordt aangedaan om vandaar de verbinding te maken met de Brabantse Wal. 

De rust is voorzien op Hoeve Zonneland in Nispen op zo’n 65 km na de start. 

De rijders van de 95 km maken dan nog een lus door de randgemeentes van Rucphen om weer te finishen op het Sportpark De Zoek in Schijf. De rijders van de 135 km splitsen zich af bij Bosschenhoofd om via Hoeven langs een zeer toeristische route koers te zetten naar Breda om vervolgens richting Rijsbergen/ Zundert te fietsen om via de grensstreek weer terug te keren in Schijf waar een kom soep en medaille het einde van de tocht betekenen. 

De routes worden overigens geheel uitgepijld en voor de renners met een fietscomputer zijn de te downloaden gpx-bestandjes op de website beschikbaar. 

Prachtige voorzieningen

Zowel voor als na de toertocht kunnen de deelnemers gebruik maken van alle prachtige voorzieningen waarin het sportpark De Zoek kan voorzien. Zo mag er geparkeerd worden op het trainingsveld, is de kantine om 08:00 uur open voor een kop koffie of thee, zijn er kleedkamers met warme douches beschikbaar voor de dames en heren en wordt voorzien in een gratis bewaakte fietsenstalling. De kwalificatie dat het gaat over een A-toertocht op een doordeweekse woensdag is dan ook op zijn plaats. 

Unieke samenwerking

Door de unieke samenwerking van de Sportcommissie van de Koninklijke Marechaussee met de Stichting SportFrinten is het nu voor iedereen binnen en buiten defensie eenvoudig mogelijk om via de website www.sportfrinten.nl digitaal in te schrijven.

Op de dag zelf op het sportpark inschrijven, is ook mogelijk, maar dan betaal je 2 euro meer dan via de voorinschrijving via de website. 

De prijzen gelden overigens voor zowel de route van 95 km als 130 km. 

Als de tocht volbracht is, is er zoals gezegd voor iedere deelnemer een medaille als beloning. 

Zie voor meer informatie de website van de Stichting SportFrinten.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief