Afbeelding
Foto: Gemeente Steenbergen

Vuurwerkcampagne 2022: ‘Verknal het niet’

Door: Jose Van der Wegen Algemeen

GEMEENTE STEENBERGEN - De gemeenten Bergen op Zoom, Steenbergen, Tholen en Woensdrecht hebben de handen ineen geslagen voor een campagne die bijdraagt aan het rustig en veilig laten verlopen van de laatste weken van 2022 en de jaarwisseling. De boodschap is dat (legaal) vuurwerk alleen tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur afgestoken mag worden. 

Daarnaast roepen de gemeenten mensen op vuurwerk op een veilige manier af te steken tijdens de jaarwisseling en na afloop het vuurwerkafval op te ruimen. Vuurwerk afsteken kan een feestelijke manier zijn om het nieuwe jaar te openen, maar het levert in aanloop naar de jaarwisseling vaak ook overlast op. Er zijn mensen en (huis)dieren die bang zijn van de harde knallen en vuurwerk als overlast ervaren. Helaas worden er met legaal en illegaal vuurwerk ook vernielingen aangericht. Daarnaast vallen er ieder jaar veel gewonden door vuurwerk. Om letsel te voorkomen en om te benadrukken dat vuurwerk alleen tijdens de jaarwisseling afgestoken mag worden, hebben de gemeenten Bergen op Zoom, Steenbergen, Tholen en Woensdrecht gezamenlijk de campagne “Verknal het niet” opgezet.

Denk aan eigen veiligheid

Burgemeester Adriaansen verzoekt iedereen met klem om verstandig met vuurwerk om te gaan. “Houd rekening met anderen en denk ook aan je eigen veiligheid. Voor zwaar illegaal vuurwerk is uiteraard geen ruimte. In de aanloop naar de jaarwisseling zetten we als gemeente Woensdrecht ook extra handhaving in. Het is belangrijk dat mensen overlast blijven melden. Dit kan of wel bij de politie of bij de gemeente.”

Oud en Nieuw 2021 ging de boeken in voor de gemeente Woensdrecht als een jaarwisseling zonder veel incidenten. De hulpdiensten hoefden begin dit jaar amper in actie te komen tijdens de overgang van 2021 naar 2022. Er waren slechts twee brandmeldingen. Wel werd er, ondanks het landelijke vuurwerkverbod, in heel de gemeente veel vuurwerk afgestoken.

Om oud en nieuw goed te laten verlopen, kunnen de volgende regels en tips nog eens doorgenomen worden.

Verboden vuurwerk vanaf 2020

Consumenten mogen sinds 1 december 2020 niet meer in het bezit zijn van/afsteken:

- Vuurwerk uit de categorie F3 (categorievermelding staat op de verpakking)

- Knalvuurwerk (zoals rotjes)

- Knalstrengen (zoals Chinese matten)

- Enkelshotsbuizen (single shots)

- Vuurpijlen

Wanneer vuurwerk afsteken?

Van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur mag je vuurwerk afsteken. Steek je buiten deze tijden vuurwerk af, dan riskeer je de kans op een boete. Een boete bedraagt minimaal €100 als men zich niet aan de regels houdt. De boete voor het afsteken van vuurwerk is €250.

Veilig vuurwerk afsteken

Het is belangrijk om vuurwerk alleen bij een officieel vuurwerkverkooppunt aan te schaffen. Lees van tevoren de gebruiksaanwijzing. Draag tijdens het afsteken een vuurwerkbril, gebruik een aansteeklont en let op omstanders. Ook als toeschouwer draag je het beste een vuurwerkbril en houd je voldoende afstand. Ruim vuurwerkafval na afloop op.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief