Gastles bij 't Ravelijn
Gastles bij 't Ravelijn Foto: Eline Kuijlen

Gastlessen van ‘Jonge Mantelzorgvriendelijke school’ op ‘t Ravelijn in Steenbergen

Algemeen

STEENBERGEN - Landelijk is 1 op de 4 jongeren mantelzorger. Zij zorgen voor een ziek (fysiek of mentaal) familielid of bekende. Deze zorg legt een groot beslag op hun leven en ontwikkeling. Het is daarom belangrijk om hier aandacht voor te hebben. Eline Kuijlen van Mantelzorgondersteuning Brabantse Wal en de jongerenwerkers van WijZijn Traverse Groep gaven daarom gastlessen op ’t Ravelijn in Steenbergen.

De gastlessen, op 2 en 9 maart, maakte onderdeel uit van de pilot ‘Jonge Mantelzorgvriendelijke school’. Leerlingen uit de 2e klas kregen informatie over mantelzorg. Wat is mantelzorg, wat betekent het voor iemand en waar bestaat de ondersteuning uit? Tijdens de gastlessen waren er ook jongerenwerkers aanwezig. Voor de leerlingen zijn dit vertrouwde gezichten. Hier kunnen ze altijd terecht voor ondersteuning, als dat nodig is. 

Er- en herkenning

Eline ondersteunt jonge mantelzorgers, samen met de mantelzorgondersteuners uit de buurgemeenten Woensdrecht (Lenny Winkel) en Steenbergen (Jessy van Hooydonck). Dit onder de naam Mantelzorg Brabantse Wal. “Jonge mantelzorgers hebben zoveel verantwoordelijkheden en kunnen daardoor niet altijd het onbezorgde en onbevangen kind zijn. Ons doel is om jonge mantelzorgers de er- en herkenning te geven die zij verdienen. Vaak zijn jonge mantelzorgers de jongeren op de achtergrond. Wat ik in sommige situaties zie, is dat zij op latere leeftijd kampen met mentale problemen, omdat ze nooit hebben geleerd wie ze zelf zijn en waar ze behoefte aan hebben. Ze hebben zichzelf weggecijferd.”

Interactieve gastles

“De medewerkers van ’t Ravelijn vonden het fijn dat er op deze manier aandacht was voor dit onderwerp. Het heeft hen ook nieuwe inzichten gegeven”, legt Eline uit. “Door de informatie herkennen ze eerder de problematiek van de jongeren waar het om gaat. Er kwamen ook leerlingen na afloop naar ons toe. Ze wilde weten of zij ook jonge mantelzorger zijn en legde hun persoonlijke verhaal uit. Daaruit kwamen mooie gesprekken, waarbij we direct afspraken hebben kunnen maken met de mentor. Op deze manier kunnen we hen goed ondersteunen.”

Voor vragen over mantelzorgondersteuning, neem contact op met WijZijn Traverse Groep tel: 0167 750 850 (elke werkdag van 9.00-13.00u) of mail naar Welzijn-stb@wijzijntraversegroep.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief