Afbeelding
Foto: Remco Weterings
COLUMN

Bij familie Kouwen op ‘t kamp: Trotse Toon

Door: Christel Schiphorst Algemeen

Op zoek naar de verborgen schat in een drekkig stroompje? De jongemannen Kouwen draaien daar hun hand niet voor om. Dagelijks zien ze hoe hun vader Toon een goede boterham verdient aan zijn oud-ijzer handel en alhoewel niet alles goud is wat er blinkt, ligt het geld letterlijk op straat... en in de plomp!

Hoe vrolijk dat je moeder mee gaat op jacht. Maar Corrina is eerder het wild dan de jager met haar hippe panterpak aan, volledig in stijl met slippers en hoofdband: Panther Lady! Goed, terwijl Tony en Pablo met hun handen vol in de drek zitten, huppelt ‘ons mams’ er vrolijk tussendoor. Geen moeite te veel om te helpen en opa erbij te betrekken om de megakluis boven water te halen. 

Nu ben ik zelf ook wel eens actief om vuil en blikjes te verzamelen tijdens een wandelingetje met mijn hond, maar ik heb dan nooit een oud-ijzer pet op. In de huidige tijd loont het echter wel om nog goede blikjes mee te nemen, want daar krijg je 15 cent voor bij de supermarkt. 15 cent voor minder dan 100 gram is toch beduidend meer dan wat de jongens krijgen voor hun oud-ijzer bij paps. Een hele middag ploeteren, ruim 50 kilo bij elkaar sprokkelen, voor EUR 5,- per persoon…

Maar het opruimen van de troep verdient wel een pluim: oude blikjes, een lachgaspatroon, een geluidsdemper, een remschijf…allerhande metaal trekken de jongens boven water. Alles dat blijft plakken aan een flinke magneet aan een touwtje.

Het is nog lang geen miljoen, maar Dagobert Duck is ook begonnen met een dubbeltje, dus het begin is er! En het maakt hun vader Toon supertrots. En dát alleen is al goud waard! Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief