Afbeelding
Foto: Christel Schiphorst

Even terugblikken: Dit waren de twee minuten stilte in gemeente Steenbergen

Door: Christel Schiphorst Algemeen

GEMEENTE - In de kernen van Steenbergen vonden op zaterdag 4 mei jl. de Nationale Herdenkingen plaats. Zoals we in deze gemeente gewend zijn, waren de herdenkingen weer goed bezocht en -met de inzet van vrijwilligers en scholieren- weer erg mooi en respectvol opgezet. 

De eerste herdenking vond plaats bij De Klok aan de Canadezenweg, waar al om 19u de plechtigheden plaatsvonden. De stromende regen joeg geen van de aanwezigen weg tijdens de toespraken en kransleggingen. Wethouder Remery uitte ‘a warm welcome to our special guest Jason Nakogee of the Algonquin Regiment of Canada. Thank you for being here.’ Jason Nakogee diende als militair bij het Canadese Alonquin Regiment, dat mede Welberg bevrijd heeft, en hij behoort tot de Attawapiskat First Nation, een inheemse gemeenschap in het uiterste noorden van Ontario.  

Rémery: “Terwijl we hier samen bij het bevrijdingsmonument staan, denken we samen niet alleen terug aan wat er 79 jaar geleden zich afspeelde, maar denken we samen ook aan de toekomst. Aan onze volgende generaties die we moeten meegeven dat onrecht en onderdrukking niet goed is. Dat het belangrijk is om begrip en respect voor elkaar te hebben.

Laten we de volgende generaties dat vooral op hun eigen manier doen. Met hun eigen woorden, verbeeldingen en associaties. Denk maar aan mooie gedichten van kinderen, of het klaprozenviaduct hier verderop. Hun creaties zijn onze weg vooruit naar vrijheid en de toekomst.”

Samen 80 jaar vrij
In Steenbergen en omgeving is het komend najaar precies 80 jaar geleden dat we zijn bevrijd. Dit wordt onder de noemer “Samen 80 jaar vrij” uitgebreid herdacht en gevierd, dankzij de medewerking van een groot aantal organisaties in onze gemeenschap.

Dinteloord
Leerlingen van de drie Dinteloordse basisscholen, de harmonie en burgemeester Ruud van den Belt verleenden hun medewerking aan de plechtige herdenking. Drie scholieren droegen hun gedichten voor.

In de toespraak van  Burgemeester Van den Belt, die plaats vond na de twee minuten stilte en na het Taptoe-signaal gespeeld door Stanley van Aken van de Harmonie Volharding, zei hij:” 4 mei 2024. Aan de vooravond van Bevrijdingsdag, staan we hier bij de Nationale Dodenherdenking samen stil om de namen in ons op te nemen van degenen die de bevrijding helaas níet hebben meegemaakt. We staan stil bij de slachtoffers van oorlogsgeweld, voor wie de redding soms nabij was, maar net te laat kwam. Bij buurt- en dorpsgenoten, vrienden en bekenden, voor wie er geen toekomst meer bestond. En bij hun nabestaanden, die verder moesten zonder hun geliefden. Voor wie het leven daarna nooit meer hetzelfde zou zijn.

79 jaar later zijn we niet vergeten wat al deze mensen voor ons hebben gedaan en betekend. Onze vrijheid is hun nalatenschap, maar hoe langer de Tweede Wereldoorlog achter ons ligt, hoe verder die vrijheid in het geding en het gedrang dreigt te raken. 

Dichtbij huis, hier in onze gemeente, overheerst gelukkig nog altijd een sterk gevoel van gemeenschapszin, toewijding, betrokkenheid en sociale samenhang. Zoals vorige week eens te meer is bewezen bij de Lintjesregen. “

Van den Belt vervolgt: “De wereld om ons heen verandert voortdurend en in een hoger tempo dan we soms kunnen volgen, waardoor het risico bestaat dat we afhaken of zelfs verdwalen. Dat we de weg kwijtraken in een turbulente wereld vol onzekerheden, spanningen, hoge verwachtingen én de effecten van oorlogen – met name in Oekraïne en het Midden-Oosten – op ons leven hier.

Oók onze vrijheid staat helaas onder druk. En dat roept automatisch de vraag op wat we ervoor willen doen om die vrijheid te bewaken. Volstaat het om vanavond 2 minuten stil zijn, uit eerbied voor de gevallenen? Ik vrees van niet. Als we morgen gedachteloos doorgaan met het leven van alledag, zal er niks veranderen. Het feit dat alle burgemeesters is gevraagd een brief te ondertekenen tegen opkomend antisemitisme, zegt eigenlijk al genoeg. Natuurlijk ondersteun ik deze brief, in de breedste zin.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief