Afbeelding
Foto: Will Rombouts

Beleidskader DuurSAMEN: ‘Samen zorgen we dat Steenbergen onze groenblauwe parel blijft!’

Door: Redactie Algemeen

STEENBERGEN - Donderdag 18 april stemde de gemeenteraad van Steenbergen in met het beleidskader duurzaamheid, met de naam DuurSAMEN. De opgave ”in 2050 een klimaatneutraal Steenbergen” is de ambitie die het college van burgemeester en wethouders heeft uitgesproken. Dit is gebaseerd op de landelijke doelstellingen en de klimaatakkoorden. In het beleidskader “Steenbergen DuurSAMEN” staan de 20 doelen om tot en met 2030 belangrijke stappen te zetten richting een klimaatneutraal 2050.

De ambitie
In het beleidskader DuurSAMEN spreekt het college een duidelijke ambitie uit: in 2050 is de gemeente Steenbergen klimaatneutraal. Dat betekent dat alles wat er in de gemeente gebeurt niet langer bijdraagt aan de opwarming van de aarde, of juist de opwarming van de aarde tegengaat.
Wethouder Duurzaamheid, Maurice Remery: “Ik geniet elke dag van ons landschap, onze natuur en de groenblauwe structuur van onze gemeente. Dat moeten we beschermen, herstellen waar nodig en behouden voor deze én toekomstige generaties. Dit beleid is een belangrijke basis, waarin we doelen uitspreken die hieraan bijdragen. Een belangrijk aspect hierin is dat we zelf het goede voorbeeld geven, samenwerken en participeren, met onze inwoners, ondernemers en belanghebbenden. Want de gemeente Steenbergen is de groenblauwe parel van West-Brabant en dat willen we zo houden!”

Thema’s en uitgangspunten
Duurzaamheid is een breed begrip. Het beleid is daarom onderverdeeld in 3 verschillende thema’s. De 20 doelen in het duurzaamheidsbeleid dragen bij aan deze thema’s en doelen:

Energie
Bijvoorbeeld: met duurzame (zelf opgewekte) energie een warm huis in de winter en een koel huis in de zomer.
Het doel: een stap zetten richting een energieneutraal Steenbergen in 2050. Dat betekent dat we alle energie die we gebruiken ook zelf duurzaam opwekken

Circulariteit
Bijvoorbeeld: producten belanden na de levensduur niet meer zomaar op de vuilnisbelt maar worden zoveel mogelijk gerecycled.
Het doel: een stap zetten richting een volledig circulair Steenbergen in 2050. Dat betekent dat we alles wat we gebruiken en verbruiken ook weer hergebruiken.

Klimaat
Bijvoorbeeld: het vervangen van (delen van) betegelde straten door meer groen
Het doel: een groenere gemeente in 2030, waarbij (natuur)gebieden aan elkaar gekoppeld zijn doormiddel van groen. Ook zijn onze kernen aangepast en voorbereid op meer wateroverlast en hitte door de verandering van het klimaat (klimaatbestendig).

Daarnaast zijn er een aantal lokale uitgangspunten, zodat in de gemeente Steenbergen:
• Het beleid is ambitieus en realistisch
• Het beleid voert de gemeente samen uit (DuurSAMEN)
• De gemeente is zelf de verandering die zij wil zien bij anderen

Wat kost dat?
De (uitvoering van de) duurzaamheidsdoelen worden grotendeels betaald vanuit budgetten van de overheid en duurzaamheidsbudgetten. Het uitgangspunt van de gemeente Steenbergen is om mensen die het niet (volledig) zelf kunnen betalen te ondersteunen met verduurzamen. Zo is het voor iedereen mogelijk om een duurzame stap te zetten want elke stap telt! Verduurzamen levert daarnaast meer op dan dat het geld kost. Niks doen kost vroeger of later namelijk ook geld. Bijvoorbeeld door een hogere energierekening of schade door toenemende wateroverlast.

Benieuwd naar alle doelen en het volledige beleid?
Het volledige beleid en de doelen daarbinnen is nu te lezen op https://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR719436/1



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief