Vlnr: Peter Bogers & Rini van Oosterbos vrijwilliger bij WensAmbulance Brabant.
Vlnr: Peter Bogers & Rini van Oosterbos vrijwilliger bij WensAmbulance Brabant. Foto: Wies van Erp

Een kijkje achter de schermen bij Rini en Peter van WensAmbulance West-Brabant

Door: Wies van Erp Algemeen

WEST-BRABANT - “Nog één keer naar het strand was haar wens. We kwamen aan bij het strand, haar schoenen en sokken gingen uit, zodat ze nog één keer met haar blote voeten het zeewater kon voelen. De familie pakte haar én elkaar vast voor het definitieve afscheid” vertelt Peter Bogers chauffeur van WensAmbulance Brabant. “Op dat moment stellen wij ons heel erg op de achtergrond op. Dat is hun moment, maar voor ons is het iedere keer heel bijzonder om bij te mogen zijn.”

Peter Bogers uit Bergen op Zoom en Rini van Oosterbos uit Roosendaal zijn twee van de honderdvijftig vrijwilligers die betrokken zijn bij WensAmbulance. Rini van Oosterbos sinds kort, afgelopen november startte hij als verpleegkundig vrijwilliger. Rini heeft jarenlang in het ziekenhuis gewerkt op de eerstehulppost en de laatste zes jaar bij een specialistisch team in de thuiszorg. Recent is hij met pensioen gegaan, “maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan”, lacht Rini. “Ik wil mezelf nuttig blijven maken en ik heb altijd gezegd: “als ik met pensioen ga, wil ik mij inzetten bij de WensAmbulance”. 

“Ik heb in het ziekenhuis veel actie gehad. Spoedeisende hulp, trauma’s en allerlei verwondingen en fracturen. Ook in de thuiszorg was ik continu bezig. Nu dit allemaal wegvalt, kan ik niet stil blijven zitten. Ik vind het mooi om mensen op deze manier in de watten te leggen en te verwennen. Je krijgt er zelf ook veel voldoening van om de mensen op deze manier een mooi dag te bezorgen.”

Lachen is ook belangrijk
Peter is als één van de eerste vrijwilligers betrokken bij WensAmbulance Brabant. Hij heeft in zijn werkzame leven als docent voor de klas gestaan en is nu vrijwilliger in een hospice en als chauffeur bij de WensAmbulance. “Je moet er gewoon een mooie dag van maken. Je weet allemaal wat er aan de hand is. Op een gepast moment ben je wat serieuzer, maar er mag ook gewoon gelachen worden. Dat is ook heel belangrijk. Het moet vooral een leuke dag worden met mooie herinneringen, maar dat voel je wel aan. Met de ene kun je wat meer grapjes maken dan bij de andere”, spreekt Peter uit zijn ervaring.

De twee heren vinden het opvallend, maar ook mooi dat mensen hen heel snel vertrouwen: “ze vertellen ons heel snel hele persoonlijke dingen die je in een andere situatie niet met iemand deelt die je net een uur kent. Dat is wel heel mooi om voor jezelf te hebben.” Zowel Peter als Rini vinden het bijzonder dat hun werk niet alleen door de betrokken families gewaardeerd wordt. Overal waar ze komen worden ze met open armen ontvangen: “komen we bij een restaurant dan krijgen we de beste plekken. Het maakt niet uit waar we komen. We krijgen overal de volledige medewerking.”

Bruiloft
“De meeste mensen denken bij de WensAmbulance aan de tripjes die we make met mensen die hun allerlaatste levensfase zitten, maar we doen veel meer”, vertelt Peter. Dat maakt het werk voor de chauffeur ook interessant en afwisselend. “Het kan bijvoorbeeld ook een bruiloft zijn”, vult Rini aan. “Als iemand nog maar net geopereerd is en in het ziekenhuis ligt of thuis bedlegerig is na een operatie. Dan kunnen zij geen beroep doen op een reguliere ambulance, maar wel op ons. Die bruiloft is veel eerder gepland, maar door een aanvraag bij ons in te dienen kan die persoon er toch bij aanwezig zijn”, vertelt Rini.

De belangrijkste criteria voor het slagen van een aanvraag is dat de persoon bedlegerig is. “De mooiste ritjes zijn misschien wel met mensen die bedlegerig zijn door een recente operatie en waarbij de partner is overleden. Zonder ons zouden zij niet naar de uitvaart van hun eigen partner kunnen, om dat dan toch te mogen verzorgen is heel bijzonder.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief