Afbeelding

Familie Hage uit Poortvliet sluit lammerhoofdstuk af

Algemeen

POORTVLIET - Haribo en Dropsleutel… Bij deze woorden denk je niet meteen aan namen van pasgeboren lammetjes. Maar het gebeurt geregeld dat lammetjes van Arie en Anja Hage uit Poortvliet zo’n originele naam krijgen. Dit jaar is dat voor het laatst.

Door de jaren heen zijn de bezoekjes van peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en gezinnen met kinderen aan de schapenstal van de familie Hage flink toegenomen. "Het begon zes jaar terug met de Scarpejaantjes uit Scherpenisse. Nu bezoeken zelfs groepen vanuit Noord-Brabant onze lammetjes", vertelt schapenhouder Arie (63) met een glimlach.

Waken Wanneer de lammertijd eind februari van start gaat, breekt voor het echtpaar Hage een drukke periode aan. "Arie slaapt in die tijd maar een paar uurtjes per nacht. We zijn dan niet gescheiden van tafel, maar wel van bed", grapt Anja (59). De hele lammertijd waakt Arie als een vader over zijn 'kinderen'. Stagiair(e)s van het agrarisch opleidingscentrum in Doetinchem staan hem in de lammerperiode bij. Die extra handen komen goed van pas, want bijna dagelijks ontvangt de schapenhouder een tot twee groepen met kinderen die met de lammetjes willen knuffelen en als het even kan, ze de fles geven. Daar neemt Arie met veel plezier de tijd voor. Speciaal voor de kinderen prepareert hij elk jaar opnieuw een speelstrobaal. "Daar moeten ze gewoon altijd even in spelen." Het zal voor Arie en Anja wennen zijn om vanaf volgend jaar geen kinderen meer te verwelkomen. Dit is namelijk hun laatste lammerseizoen.

Heinekenflesje "Als kleuter had ik al lammetjes", memoreert Arie. "We voedden ze toen bij met een Heinekenflesje met daarop een speen. Soms zogen ze de speen bijna kapot." Eind jaren '80 nam Arie samen met een neef een schaapskooi aan de Gorishoeksedijk over. Toen het gezin Hage zo'n dertig jaar geleden in de boerderij aan de Randweg in Poortvliet ging wonen, vond daar gezinsuitbreiding onder hun (swifter)schapen plaats. Arie: "Eigenlijk weet ik niet eens wat zo leuk is aan schapen houden. Zoiets zit in je. Het blijft mooi, maar alles bij elkaar genomen wordt het te veel. Ik heb ook nog mijn werk als vrachtwagenchauffeur." Anja kijkt met plezier terug op de tijd dat zij ooit als een moederkloek in de 'intensive care' van de schapenstal probeerde verzwakte lammetjes in leven te houden. "Soms wilden ze de fles niet. Ze houden van zoetigheid dus probeerde ik het met lammermelk aangevuld met Roosvicee." Haar idee werkte en er staat nog altijd een fles met Roosvicee in de stal...

Snoepnamen Grappig genoeg krijgen sommige van hun nieuwe lammetjes een naam toebedeeld. Shoarma, Suus… Dit jaar zijn het snoepnamen waarmee verschillende jonge schapen het moeten doen. Anja stelt dat het goed is om nu te stoppen. "Je moet ermee ophouden wanneer je het nog leuk vindt." Arie is het daarmee eens. "Ik ga niet eens afbouwen. Het is gewoon klaar, al blijven we waarschijnlijk wel wat schapen houden." Arie en Anja gaan het zeker missen, maar staan achter hun beslissing. "We sluiten dit hoofdstuk in elk geval af met vele mooie en leuke herinneringen aan het lammeren, de stagiair(e)s, vrijwilligershulp en de altijd gezellige kinderbezoekjes."

Arie Hage begeleidt een kind dat een lammetje graag de fles geeft. FOTO JOSIEN MATHLENER

BIJDRAGE  JOSIEN MATHLENER



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief