Leo Elenbaas verlaat na bijna 29 jaar de Bode
Leo Elenbaas verlaat na bijna 29 jaar de Bode Foto: Remko Vermunt

'Het is een afscheid met pijn in het hart'

Door: Remko Vermunt Algemeen

THOLEN - Als bij iemand het Bodebloed door zijn aderen stroomt, is het bij Leo Elenbaas. In 1989 kwam hij als leerling-journalist bij De Bode binnen. Daar ontwikkelde hij zich tot gedreven verslaggever, kritisch redacteur en betrokken acquisiteur. Na bijna 29 jaar neemt hij op 1 september afscheid.

Leo Elenbaas was pas tweeëntwintig jaar toen hij aan de slag ging bij Drukkerij-Uitgeverij Vorsselmans, waardoor de Bode werd uitgegeven. Destijds had de Bode een kantoor in Oud-Vossemeer waar Leo aan de slag ging bij de redactie van de Thoolse editie als leerling-journalist. Het was het begin van een uitgebreide carrière. Hij werd onder andere redacteur van de Bergen op Zoomse, Thoolse, Woensdrechtse en Steenbergse Bodes. Hij hielp mee met het opzetten van nieuwe edities van de Bode in Zeeland. En hij werkte ruim tien jaar als acquisiteur. Eerst in Zeeland, en de laatste jaren zet hij zich met veel passie in voor Tholen en Bergen op Zoom.


Hoe kijk je terug op de afgelopen 29 jaar?

Met heel veel warme gevoelens. Ik heb altijd met plezier bij de Bode gewerkt. Het bedrijf heeft me de kans gegeven om verschillende functies te vervullen en mijn talenten optimaal te ontwikkelen. Ik begon als leerling-journalist, en verlaat het bedrijf nu als Senior Accountmanager. Dat is toch geweldig? En de samenwerking met mijn collega's is altijd fijn geweest. Met hen heb ik de aflopen decennia vele hoogte- maar ook dieptepunten mogen beleven.

Waarom neem je nu afscheid?

Om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Ik heb bijna iedere functie binnen uitgeverij De Bode vervuld en alle disciplines mogen ontdekken. Bij mijn nieuwe werkgever word ik Business Developer. Dat houdt in dat in projecten vanaf de grond af aan mag gaan opbouwen. Mijn eerste opdracht wordt een splinternieuwe website over wonen en interieur. Dat wordt echt iets nieuws voor me, en daar ben ik aan toe. Maar afscheid nemen van de Bode was één van de moeilijkste keuzes die ik ooit heb moeten maken. Het afscheid op 1 september wordt niet makkelijk.

Wat ga je het meest missen?

De klanten. Je bouwt echt iets op met elkaar wanneer je zo lang samenwerkt. Ik ken mijn klanten enorm goed, zowel zakelijk als privé. Dat klantencontact is het leukste deel van acquisiteur zijn, en dat zal ik dan ook enorm gaan missen.

Met wat voor gevoel laat je de Bode achter?
Met een goed gevoel. De Bode blijft altijd speciaal voor me en ik heb er met veel plezier gewerkt. Ik ben dan ook blij dat ik mij werk mag overdragen aan onder andere Hans de Bot. Hij kent Bergen op Zoom als geen ander en heeft nauwe banden met de ondernemersvereniging. Ik heb alle vertrouwen in Hans als mijn vervanger en laat de Bode dus met een gerust hart achter.

De nieuwe acquisiteur: Hans de Bot

Hans de Bot is geen onbekende naam voor de Bode. Al jarenlang zet hij zich naast zijn baan bij Fokker (afd. Finance) in als correspondent en fotograaf voor de Bergen op Zoomse Bode. Hij zwaait nu na maar liefst 32 jaar af bij Fokker om een nieuwe uitdaging aan te gaan bij uitgeverij De Bode. Op 1 juli had hij zijn eerste werkdag.

"Ik heb enorm veel zin in mijn nieuwe baan bij de Bode. Ik heb altijd met veel plezier als correspondent bij dit bedrijf gewerkt dus was meteen enthousiast toen deze functie op mijn pad kwam. Ik kijk het meeste uit naar het klantencontact. Dat omgaan met mensen is wat ik in mijn oude baan miste en bij de Bode nu volop mag gaan doen. Bovendien ben ik enorm verbonden met de regio. Vooral in Bergen op Zoom heb ik een groot netwerk. Het is heel leuk om daar aan de slag te gaan. Ik heb echt zin om samen met de ondernemers de stad en dorpen nóg sterker te gaan maken."
Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief