Afbeelding
Foto: archief Weekblad de Bode

Deze Thoolse predikanten ondertekenden de Nashville-Verklaring:

Door: Remko Vermunt Algemeen

THOLEN - Honderden predikanten en prominenten zoals Kees van der Staaij (SGP) hebben hun handtekening gezet onder de Nederlandse versie van de zogenaamde Nashville-verklaring. Deze verklaring is overgewaaid vanuit Amerika en ondertekenaars spreken zich stevig uit tegen homoseksualiteit.

Ook in de gemeente Tholen zijn verschillende (emeritus-)predikanten werkzaam die de verklaring hebben ondertekend. Eén van de ondertekenaars is Ds. M. Blok, predikant van de Gereformeerde Gemeente in Scherpenisse. Andere ondertekenaars die (regelmatig) in de gemeente Tholen te vinden zijn, zijn ds. A. Den Boer, ds. C. Gielen, ds. A.J. Gunst, ds. W.F. 't Hart, ds. P. van der Kraan, ds. J. Lohuis, ds. J.C. den Ouden, ds. L. W. Ch. Ruijgrok, ds. A.K. Wallet en ds. C. Westerink.

Op de lijst die zondag online ging, stond ook de naam van ds. J. Koppelaar. Deze laat echter telefonisch weten de verklaring niet getekend te hebben. "Ik denk dat ik verward word met iemand anders, want ik heb niet getekend en weet ook niet hoe mijn naam erop is komen te staan. Ik werd gebeld door één van mijn kinderen die me op de hoogte stelde. Bizar, maar ik heb deze verklaring niet getekend. Ik weet niet eens waar ik dat zou moeten doen."

De Nashville-verklaring doet veel stof opwaaien in Nederland. De verklaring bestaat uit veertien artikelen en begint met: "WIJ BEVESTIGEN dat God het huwelijk heeft bedoeld als een levenslange verbondsrelatie tussen één man en één vrouw, waarbinnen seksualiteit een plaats heeft en waaruit kinderen kunnen voortkomen." Daarna volgt: "WIJ ONTKENNEN dat God het huwelijk heeft bedoeld als een homoseksuele, polygame of polyamoreuze relatie."

In andere artikelen stellen de ondertekenaars dat het tegen Gods wil is wanneer mensen zichzelf bewust willen zien en positioneren als personen met een homoseksuele of transgenderidentiteit. Zij ontkennen dat christenen onderling van mening zouden mogen verschillen over het wel of niet goedkeuren van homoseksuele onreinheid of transgenderisme én zij stellen dat homoseksualiteit 'genezen' zou kunnen worden door te geloven in God.

"WIJ BEVESTIGEN dat de genade van God in Christus zowel vergeving als levensveranderende kracht geeft, en dat deze vergeving en kracht een volgeling van Jezus in staat stellen om zondige verlangens te doden en te leven op een wijze die de Heere waardig is. WIJ ONTKENNEN dat de genade van God in Christus onvoldoende is om alle seksuele zonden te vergeven, of onvoldoende kracht geeft aan gelovigen die zich tot seksuele zonden aangetrokken voelen, om een leven in heiliging te leven."

Minister Ingrid van Engelshoven (Emancipatie) spreekt op Twitter van 'een stap terug in de tijd'. "De NL versie van #NashvilleVerklaring maakt helaas één ding heel duidelijk. Dit zijn stappen terug in de tijd. We hebben nog een lange weg te gaan. Emancipatie is nog lang niet af."Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief