Afbeelding
Foto: Iman Fase

Hobbyisten nemen kijkje bij tentoonstelling scheepsmodelbouw

Door: Remko Vermunt Algemeen

THOLEN - Scheepsmodelbouwers uit de hele regio kwamen vrijdagavond naar de Meulvliet in Tholen voor een grote scheepsbouwtentoonstelling. Het initiatief hiervoor komt van Johan van Heijningen en John Moerland uit Sint-Maartensdijk. De twee buurtjes delen dezelfde hobby: het op schaal namaken van schepen én er ook mee varen. Daarom hebben ze, samen met bouwclubs uit de regio, een enorme tentoonstelling op poten gezet. En, met succes!

Hoewel de tentoonstelling in principe het eerste wapenfeit is van de twee heren, zijn ze ook al bezig met een verdere uitbouw van hun activiteiten. Om alles te realiseren hebben ze zich in ieder geval ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, er is subsidie aangevraagd bij de gemeente en er is een officiële club opgericht. Daarnaast wordt er hard gewerkt aan een eigen steiger om met de schaalmodellen te kunnen varen. "We hebben een lange tijd gezocht naar een geschikte vaarlocatie. Dit omdat het voor een scheepsmodel niet bepaald gunstig is om in een zoutwater-omgeving te varen. Dit vanwege de grote kans op corrosie aan de diverse bewegende delen van de modellen."

Vaarsteiger

Na lang wikken en wegen hebben de mannen gekozen voor de 'grachtengordel' van het Tholen (De Veste) als vaste vaarlocatie. Echter, vanwege de enorme groei van dikke rietkragen bij de Veste is de vraag bij het gemeentebestuur van Tholen neergelegd of er een drijvende steiger geplaatst mag worden op een daartoe geschikte plek. "Na diverse commissievergaderingen heeft de Gemeente Tholen ons – medio 2018 - tot onze grote opluchting een geschikte locatie toegewezen in 'De Veste', en ons officieel toestemming verleend voor de aanleg van een fraai drijvend steigercomplex aan de Parksingel te Tholen." De mogelijkheden voor de twee buren om hun modellen eenvoudiger te water te laten worden daarmee wezenlijk vergroot. "Plus dat wij vanaf deze steiger een vrij uitzicht behouden over het beschikbare vaarwater. Naar wij hopen kunnen wij aan 't begin van het zomerseizoen 2019 definitief beschikken over onze steiger en vanaf dat moment kunnen wij dus volop genieten van onze vaar-activiteiten."

De tentoonstelling in de Meulvliet is ook zaterdag nog van 10.00 tot 17.00 uur geopend. De entree is gratis, net als het parkeren.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief