Lenie Ponse neemt de bloggers mee op de schorren en slikken van Sint-Maartensdijk
Lenie Ponse neemt de bloggers mee op de schorren en slikken van Sint-Maartensdijk Foto: Remko Vermunt

Bloggers bezoeken mooiste plekjes van Tholen

Door: Remko Vermunt Algemeen

THOLEN - Een groep van tien bloggers is afgelopen week neergestreken in de gemeente Tholen. Verdeeld over twee dagen kregen de bloggers allerlei leuke plekjes in de gemeente Tholen te zien, daarnaast gingen ze eten bij verschillende ondernemers en bezochten ze leuke zaakjes. Dat alles gebeurde uit naam van stichting Tholen Beter Bekend om de gemeente Tholen beter op de kaart te zetten.

De dames begonnen woensdagochtend bij landschapscamping Kruytenburg met een rondleiding door de kruidentuin, daarna stapten ze op de fiets naar Stavenisse met een tussenstop in Sint-Maartensdijk. Later gingen de dames even terug in de tijd met de Thoolse streekproductenveiling in Sint-Annaland, ze mochten dineren bij restaurant Buutengaets en ze bleven slapen bij chaletpark Krabbenkreek.

Nattelaarzentocht

Donderdagochtend stond er voor de tien vrouwelijke bloggers een nattelaarzentocht op de planning onder leiding van Lenie Ponse. "Het broedseizoen is al begonnen, dus we moeten even oppassen met waar we lopen", vertelt Ponse terwijl ze staat te wachten op de bloggers. Na een paar minuten klinkt er in de verte al wat gerommel. Allemaal op hun eigen solex komen de dames aangereden naast de dijk bij Sint-Maartensdijk. "Mijn handen zijn bevroren", gilt één van de foodies. "We waren verdwaald", lacht een ander. Eén ding is echter meteen duidelijk, de tien bloggers hebben het enorm naar hun zin op het eiland Tholen.

Proeven

Met hun camera in de ene hand en hun telefoon in de ander, volgen de bloggers Lenie Plonse terwijl ze van alles vertelt over het leven in de schorren en slikken bij Sint-Maartensdijk. "Schrijven jullie wel eens over voedsel van de toekomst", wil Ponse weten. "Wisten jullie dat er meer dan 250 soorten zeewieren bestaan, waarvan je sommige ook kan eten? Ik heb er al een aantal geoogst, dan kunnen jullie straks proeven." Daar wordt enthousiast op gereageerd door de dames. Ook vertelt Ponse over zeegroenten, zoals lamsoor en zeekraal. "Dat hebben we gisteren nog gegeten bij Buutengaets", weet één van de vloggers.

Bereik

De geselecteerde bloggers en vloggers hebben samen een bereik van meer dan 100.000 volgers op Instagram en ruim 70.000 volgers op Facebook. Sommigen komen uit Zeeland, maar anderen komen ook van verder weg, zoals Leiden en Apeldoorn. "Maar in principe hebben al deze bloggers een bereik van Groningen tot Zeeland en er zit er zelfs één bij die in België nog heel populair is", vertelt Martine Ridderhof uit Sint-Annaland. Martine is zelf op social media bekend als Zeeuwse Foodie, maar voor deze gelegenheid is ze in de rol gekropen van organisator. "Dit is de eerste keer, maar het gaat echt super. De bloggers zijn enorm enthousiast en ze vinden het erg leuk om terug te gaan naar de bron van het eten, zoals hier in Tholen."

Trotse Tholenaar

Hoewel Martine zelf uit Sint-Annaland komt, zitten er ook voor haar een paar nieuwe plekjes bij. "Zo was ik nog nooit bij 't Packhuys in Stavenisse geweest én we hebben gisteren het Wegwijs Lokaal bezocht dat onlangs is geopend." De Zeeuwse Foodie noemt zichzelf een trotse Tholenaar en dat probeert ze met deze tour dan ook uit te dragen. "Ik ben zelf al een paar keer op zo'n bloggerstour geweest naar bijvoorbeeld Middelburg of Goes, maar in Tholen gebeurt ook van alles." Daarom wilde Martine graag een tour organiseren voor andere bloggers. "Op deze manier kunnen we aan een groot publiek laten zien, dat er voor iedereen wat te doen is op Tholen."

Doel

En dat lijkt meteen al te werken. Na nog maar één dag heeft de Facebookpagina van Tholen Beter Bekend er al meer dan tachtig volgers bij. "Dat is mooi, maar het uiteindelijke doel is om mensen te laten zien wat Tholen te bieden heeft. Tholen is heel veelzijdig qua eten, natuur en cultuur en je kan hier makkelijk een week vertoeven. Dat willen we met deze tour laten zien." Aan het enthousiasme van de tien bloggers en de gids zal het in ieder geval niet liggen.

Francine van Heerlijk Happen maakt een foto van de kreukels FOTO'S REMKO VERMUNT


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief