Afbeelding
Foto:

Heel veel kleine stapjes tijdens eerste Thoolse peuter4daagse

Door: Jacoline de Boer Algemeen

THOLEN - Het is de maand van de gezonde leefstijl op het eiland Tholen. Alle Thoolse basisscholen, kinderopvanglocaties en peuteropvanglocaties hebben de handen ineengeslagen om zowel kinderen als ouders bewust te maken van een gezonde leefstijl. Dit doen zij in samenwerking met onder andere de Gemeente Tholen, GGD Zeeland en de Buurtcoaches van Jij op Tholen. In de eerste weken van juni ontvingen de kinderen al een boekje boordevol tips en trucs om gezond te leven. Het boekje werd uitgedeeld aan de kinderen naar aanleiding van het opgestelde preventieakkoord ‘Lekker in je vel in de gemeente Tholen’. In het boekje is veel educatieve informatie te vinden over gezonde maaltijden en beweging. Zo Kinderopvang Brede School in Tholen en alle peuterspeelzalen van het eiland vonden in de peuter4daagse een mooie aansluiting op het thema Gezonde Leefstijl.

Ongeveer 400 peuters van zowel Zo Kinderopvang op Brede School Tholen als de peuterspeelzalen liepen deze week de peuter4daagse. De vierdaagse is al jaren een enorm succes in Limburg en sinds dit jaar een landelijk initiatief geworden. Ook op Tholen blijkt het een groot succes te zijn en de reacties zijn dan ook enorm positief. Sabrina Rausch van Zo vertelt:” Ouders vinden het een mooie aanvulling op de Gezonde Leefstijl en een afwisseling op het uitgebreide dagelijkse aanbod”.

Diploma

Elke locatie wandelde afgelopen week rondom hun eigen vestiging. Alle kinderen van 0 tot en 4 jaar liepen mee, zij het zelf of in de wandelwagen. Vier dagen lang werd er onder begeleiding van pedagogisch medewerkers een kwartier gewandeld. Na de wandeling konden de kinderen een sticker opplakken. Kinderen die niet dagelijks komen konden thuis met hun ouders wandelen en zo ook een sticker verdienen. Als afsluiting na vier dagen wandelen werden de kinderen getrakteerd op een diploma en een mooie medaille.

Gezonde Leefstijl

Op zowel de kinderopvang als de peuterspeelzalen wordt al veel langer gewerkt aan een gezonde leefstijl. Zo krijgen de kinderen iedere dag vers fruit aangeboden en als het weer het toelaat wordt er lekker buiten gespeeld. Sabrina Rausch en Karin van Haaften (adjunct vestigingsmanager van de peuterspeelzalen) deden graag mee aan de maand van de Gezonde Leefstijl. “De peuter4daagse sluit mooi aan bij het doel om kinderen meer te laten bewegen en te laten zien dat bewegen ook daadwerkelijk leuk is. Daarnaast bieden wij gevarieerde voeding aan en laten wij kinderen kennis maken met nieuwe gezonde producten. Ook heeft iedere locatie bezoek gehad van Jij op Tholen. Tijdens dit bezoek kregen de pedagogische medewerkers tips en trucs om kinderen nog meer uit te dagen tot bewegen”, legt Sabrina uit.

Voor herhaling vatbaar

Zowel Sabrina als Karin hopen volgend jaar weer mee te doen met de peuter4daagse.” De peuter4daagse is zeker voor herhaling vatbaar. Op deze manier zien we meer van de directe omgeving en nemen we ook deel aan het verkeer. Het is dus een gezonde en educatieve activiteit”, aldus de dames van Zo en de peuterspeelzalen. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief