Afbeelding
Foto: Jacoline de Boer

Stichting Westerlicht Zeeland opent haar deuren in Tholen

Door: Jacoline de Boer Algemeen

THOLEN - Het duurt nog eventjes maar de voorbereidingen voor de opening zijn al in volle gang. Vanaf januari 2023 kunnen (ex)kankerpatiënten, hun naasten en nabestaanden terecht in het Centrum voor leven met en na kanker in Tholen.

Kanker, een woord wat liever niemand hoort. Toch kent iedereen wel iemand in zijn omgeving die kanker heeft of gehad heeft. Tijdens behandeltrajecten kunnen de patiënten in het ziekenhuis terecht. Daarna vallen velen in een zwart gat. Stichting Westerlicht biedt met hun centrums een ontmoetingsplek en steun.

Impact
Werner Buurma weet als geen ander dat de impact van de ziekte groot is. Hij twijfelde dan ook geen moment toen hij werd benaderd om te helpen met het opzetten van een ontmoetingsplek in Tholen. ”Door de Corona is veel stil komen te liggen. Wij wilde patiënten niet in de steek laten. De gemeente Tholen reageerde gelukkig enthousiast op onze plannen en het idee werd met open armen ontvangen”, verteld Werner. De stichting die pas sinds 12 december 2021 bestaat heeft al een inloopcentrum in Middelburg. In Hulst worden binnenkort de deuren geopend en in Zierikzee zoekt men nog naar een locatie. “Geografisch gezien was Tholen een goede keuze. Veel patiënten hebben zorg in het Bravis ziekenhuis maar dat is toch Brabant”, legt Werner uit.

Luisterend oor
Stichting Westerlicht wil met hun inloopcentrums een plek bieden voor een luisterend oor en een kop koffie. Maar ook voor contact met lotgenoten. Wat de stichting extra bijzonder maakt is het feit dat nabestaanden van overleden kankerpatiënten ook welkom zijn. Zij kunnen vaak alleen terecht bij rouwverwerking praatgroepen. “Wij bieden steun aan zowel (ex)patiënten, hun naasten en nabestaanden. Wij vullen een leegte op in de maatschappij. Huisartsen hebben simpelweg gewoon geen tijd om deze mensen bij te staan en in de ziekenhuizen zijn er buiten de oncologische zorg om lange wachttijden. Door ons grote netwerk hebben wij overal ingangen. Wij werken samen met voldoende mensen met een medische achtergrond waardoor sommige lijntjes wat korter zijn. En als mensen bij ons komen hoeft het ook niet per sé over kanker te gaan. Soms is alleen wat afleiding al heel fijn. We willen dan ook graag verschillende dingen gaan organiseren. Denk bijvoorbeeld aan stadswandelingen en workshops.”, vertelt Werner enthousiast.

Ervaringsdeskundigen
Vanaf januari 2023 is het inloopcentrum in Tholen in ieder geval 1 middag per week open. Omdat men echt het warme huiskamergevoel uit wil stralen is gekozen voor het oude pand van Boekhandel Oostdijk, nu Art&Co aan de Kerkstraat in Tholen. “We hopen uiteindelijk uit te breiden naar meer dagdelen maar het is even de vraag hoeveel animo ervoor is en hoeveel vrijwilligers er zijn. We hebben nu al een aantal vrijwilligers en de meeste zijn ook echt ervaringsdeskundigen. Wij leiden de vrijwilligers ook eerst op omdat ze wel moeten kunnen aanhoren, inleven en steun kunnen bieden. De vrijwilligers worden allemaal opgeleid door het IPSO waar Westerlicht lid van is. Het IPSO(Instellingen Psycho Sociale Oncologie), heeft al 81 centrums in Nederland waar men terecht kan.

Sponsors
De stichting is nog op zoek naar sponsors. Wilt u meer informatie over het sponsoren of vrijwilliger worden neem dan contact op met Werner Buurma buurma5@xs4all.nl.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief