Afbeelding
Foto: Rien Burgers

Asielzoekers nemen intrek in noodopvang aan Molenvlietsedijk

Door: Bregje Kop Algemeen

THOLEN - Vandaag nemen maximaal 50 asielzoekers intrek in het voormalige gebouw van de Eben Haëzerschool aan de Molenvlietsedijk. Dit pand wordt drie maanden ter beschikking gesteld om onder dak te geven aan vluchtelingen. Hiermee helpt de gemeente het COA. 

De gemeente Tholen biedt vanaf 1 december een tijdelijke, kleinschalige en sobere crisisopvang aan voor maximaal 50 asielzoekers. “Ook u heeft waarschijnlijk de beelden van het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel gezien”, aldus burgemeester Marleen Sijbers. “Overval, er moesten zelfs mensen buiten slapen. Dat was toen al een volstrekt ongewenste situatie, maar nu het herfst is en straks winter wordt, moeten we er met elkaar alles aan doen om te voorkomen dat dit nog eens gebeurt.”

Op maandagavond 14 november werd er voor omwonenden een rondleiding in het oude schoolgebouw georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomst konden zij kennis nemen van de plannen van de gemeente en vragen stellen aan de burgemeester en wethouders.

Crisisnoodopvanglocatie
De oude Eben Haëzerschool is geschikt gemaakt voor het verblijf van de asielzoekers voor drie maanden. “Het gaat hier om sobere opvang bestaande uit bad, bed en brood. De inrichting van het gebouw bestaat uit een eetzaal, zeven slaapvertrekken voor in totaal vijftig personen, inpandig diverse sanitaire ruimtes met WC’s en wasgelegenheid en een douchegelegenheid in een verwarmde douchewagen die geplaatst is net buiten bij de slaapvertrekken, ook een was- en droogruimte voor de kleding en een recreatiegedeelte”, aldus de burgemeester. “Mede door onze lokale ondernemers is er heel veel werk verricht om de locatie bewoonbaar te maken. Buiten kunnen de mensen en kinderen gebruik maken van de nog aanwezige speeltoestellen, tafeltennistafel, basketbalring en iedereen kan alle activiteiten op het plein bekijken vanaf de aanwezige bankjes. Natuurlijk hebben we alles nog wel even gecontroleerd op veiligheid.”

De asielzoekers krijgen drie maaltijden per dag: ontbijt, lunch en een warme maaltijd, desgewenst Halal. Deze maaltijden worden bereid door een lokale ondernemer. 

“Deze crisisopvang is kleinschalig, tijdelijk, sober, doelmatig en menswaardig”, aldus burgemeester Sijbers. “En dat laatste moeten we samen doen. Daarom hoop ik dat we de asielzoekers die naar Tholen komen gastvrij kunnen ontvangen en we hen een stukje rust kunnen bieden. Dat kunnen we niet alleen, daarvoor hebben we uw hulp heel hard nodig”, aldus de burgemeester. “Er hebben zich spontaan al mensen aangemeld, daar zijn we uiteraard heel blij mee, maar we kunnen altijd nog helpende handen gebruiken. Bijvoorbeeld bij het eten, bij sport en spel of gewoon voor een praatje. Dus wilt u als vrijwilliger aan de slag en deze mensen helpen? Meld u dan aan via de website van de gemeente.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief