Afbeelding
Foto: Jacoline de Boer

Stichting Westerlicht opent inloopcentrum voor (ex)kankerpatiënten en hun naasten

Door: Jacoline de Boer Algemeen

THOLEN - Vorige week dinsdag was de officiële opening van het centrum voor (ex) kankerpatiënten, hun naasten en nabestaanden aan de Kerkstraat in Tholen. Er was veel belangstelling voor de opening. Vrijwilligers, al dan niet ervaringsdeskundige en hun familie, maar ook vanuit de gemeente en de medische wereld was er veel belangstelling. Burgemeester Sijbers en Corniel van Leeuwen waren aanwezig namens de gemeente Tholen. Vanuit het oncologiecentrum van het Bravis Ziekenhuis was life coach Gaby Yap aanwezig en van huisartsenpraktijk De Vliethof waren dokter Hottentot en dokter Bakkerus aanwezig. Voor Zeeuwen is de opening een heuse mijlpaal, zij hoeven nu niet meer ver te reizen voor lotgenotencontact of een praatje.

Het centrum biedt laagdrempelige steun aan eenieder die met kanker te maken krijgt. Door middel van een bakje koffie, een praatje, een arm om iemand heen of een activiteit hopen zij zo steun te bieden als men het moeilijk heeft.

Aan Werner Buurma bestuurder bij Stichting Westerlicht de eer om de middag te openen. “Dit is een buitengewoon bijzonder moment, het eerste inloopcentrum in Tholen voor (ex)kankerpatiënten, hun naasten en nabestaanden. Wij hopen een baken te zijn voor lotgenoten”, vertelt Buurma. Huisarts de heer S. Hottentot is blij dat hij aanwezig is deze middag. “Het is belangrijk dat er ook aandacht is voor de familie. Ik denk dat dit centrum zeker een meerwaarde kan hebben voor inwoners van het eiland. Bij ons als huisarts staat het nu ook meer op het netvlies waardoor een verwijzing naar het centrum makkelijker is”, legt Hottentot uit.

Gaby Yap oncologieverpleegkundige van het Bravis Ziekenhuis is ook blij met initiatief. “We hebben veel patiënten uit Zeeland. Het is fijn dat er nu ook extra aandacht aan hen wordt besteed. Ik denk dat een praatje en/of lotgenotencontact heel belangrijk is”, legt Gaby uit.

Burgemeester Marleen Sijbers gaf een prachtige speech waarbij een aantal mensen diep geraakt was. Sijbers opende haar speech met de woorden dat helaas iedereen direct of indirect in zijn of haar leven te maken krijgt met kanker. Ze wees de aanwezigen er ook op dat laatst in het gemeentehuis nog gesproken is over het schelden met kanker en de impact daarvan die dat kan hebben op mensen. “Veel mensen krijgen te maken met kanker en hoewel er medisch de laatste jaren wel nodige vooruitgang is geboekt is het niet vanzelfsprekend dat men ook beter wordt”, vertelde de burgemeester. Respect had zij ook voor de vrijwilligers en de stichting zelf. “Ik heb respect voor de vrijwilligers dat zij het aankunnen en aandurven om bij deze stichting vrijwilliger te zijn. Ik heb ook veel respect en bewondering voor de stichting. Als je kijkt dat in december 2021 deze stichting pas is opgericht en dat men in zo een korte tijd zo is gegroeid en al meerdere centrums heeft geopend in Zeeland is wel heel bijzonder”, aldus burgemeester Sijbers.

Voor wie behoefte heeft aan lotgenotencontact, een luisterend oor of die arm om je heen, men is iedere dinsdag van harte welkom van 13.30 uur tot 16.30 uur aan de Kerkstraat 19(Art&Co) in Tholen. De stichting zoekt nog vrijwilligers en ook sponsoren zijn nog meer dan welkom.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief