Afbeelding
Foto: Waterveiligheidsportaal.nl

PvdA en GroenLinks maken zich zorgen over kwaliteit Thoolse dijken

Door: Bregje Kop Algemeen

THOLEN - PvdA en Groenlinks maken zich zorgen over de kwaliteit van de Thoolse dijken. Volgens een onderzoek van het Waterveiligheidsportaal is een groot deel van de dijken namelijk niet op sterkte.

Pvda en Groenlinks stellen vragen aan het college. Volgens hen zijn vrijwel alle dijken in de gemeente van slechte kwaliteit. Deze conclusie trekken zij uit een kaartje van het Waterveiligheidsportaal. Op dit kaartje is te zien dat een groot deel van de dijken rondom het eiland, ‘rood’ zijn. Dit betekent dat het dijkvak niet op sterkte is en dat er op dit moment ook nog geen versterkingsproject op het lopende programma staat voor desbetreffende dijk. 

De partijen willen graag weten of het college op de hoogte is van de slechte kwaliteit van sommige dijken. “Heeft een college een verklaring voor deze slechte kwaliteit?”, aldus de partijen. Ook willen PvdA en GroenLinks weten of het college zicht heeft wat voor risico’s de inwoners van Tholen hierdoor lopen. “Wat zijn die risico’s en waar in de gemeente loopt men het hoogste risico?” 

Waterveiligheidsportaal
Het Waterveiligheidsportaal ondersteunt de informatie uitwisseling rond de processen ‘Beoordeling en Versterking’ van de primaire waterkeringen in Nederland. De waterwet 2017 staat daarbij centraal. De volgende partijen zijn hierbij betrokken: de keringbeheerders (waterschappen en Rijkswaterstaat), de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) en het Directoraat Generaal Water en Bodem (DGWB).

Bekijk hier het kaartje van het Waterveiligheidsportaal. Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief