Afbeelding

The Flood Requiem 1953: Vijf concerten in Zeeland

Door: Sandra Broosus Algemeen

THOLEN - Een orkest dat onhoorbaar speelt. Een vloed die kabbelt als op een mooie zomerdag. Maar de stilte van de zee is schijn. Haar zwijgzaamheid verbergt de onrust waarvan ze door de komende springvloed en de aanhoudende noordwesterstormen vervuld zal worden. Een spanning die zich in het orkest opbouwt en naar steeds fellere ritmes en climaxen gaat. En de menselijke stem die smeekt dat de afgrond van de ellende niet nog groter zal worden en zal worden afgedekt door de afgrond van de barmhartigheid.

Een koor van bijna 100 stemmen neemt die smeekbede over en legt het orkest het zwijgen op. ‘Heer, ontferm u over ons.’ Gitaar en harp brengen samen met fluisterend slagwerk en gedragen koper de ommekeer. ‘Rust in vrede. Amen.’

Diepe indruk
Het is moeilijk te beschrijven wat er gebeurt in The Flood Requiem 1953 van de Middelburgse componist Douwe Eisenga. Ondanks de grote bezetting van 100 tot 150 uitvoerende musici overheerst de stilte. Eisenga schreef dit 5 kwartier durende werk ter gelegenheid van de herdenking 50 jaar Watersnoodramp 1953. Het is toen op 7 plaatsen in Zuidwest Nederland uitgevoerd. Het maakte diepe indruk. Er ontstond een run op de kaartjes. Nadien zijn er uitvoeringen geweest in Roemenië en de Verenigde Staten van Amerika. Eisenga plaatste daarbij zijn requiem in een groter perspectief: The Flood, de klimaatcrisis met als gevolg de stijgende zeespiegel. De directe relatie met de Watersnoodramp van 1953 bleef.

Nieuwe uitvoering
In 2021 zijn het Zeeuws Concertkoor en Vocaal Ensemble Cantare met Eisenga gaan praten over de mogelijkheden om het opnieuw tot uitvoering te brengen, namelijk ter gelegenheid van de herdenking 70 jaar Watersnoodramp. Voor deze amateurkoren was er echter één probleem. Eisenga schreef dit werk voor groot orkest en dat was financieel voor de beide koren een brug te ver. Overtuigd van de kracht en zeggenschap van zijn werk hebben beide koren aan Eisenga de opdracht gegeven een versie voor kamerorkest te schrijven. Die opdracht heeft Eisenga aanvaard.

In juni 2022 lagen de nieuwe partituren voor koor en orkest klaar. Vervolgens zijn de beide koren onder leiding van hun gemeenschappelijke dirigent Pim Overduin ermee aan de slag gegaan en is Eisenga er verder bij betrokken. Mezzosopraan Helena van Heel en TY Zeeuws Kamerorkest wilden ook graag deelnemen.

Vijf concerten

Het heeft geleid tot een reeks van 5 concerten die in samenwerking met het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk worden gegeven op:

- vrijdag 27 januari 20.00u in de Sint Jacobskerk te Vlissingen;

- zaterdag 28 januari 20.00u in de Grote of Maria-Magdalenakerk te Goes;

- donderdag 2 februari 20.00u in de Nieuwe Kerk te Zierikzee;

- zaterdag 4 februari 20.00u in het Atrium van het gemeentehuis van Tholen;

- zondag 5 februari 14.40u in de Nieuwe Kerk te Zierikzee.

Voor meer info: www.thefloodrequiem1953.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief