Afbeelding
Foto: Sanne Brusselaars

Brian werkt als centralist bij de politiemeldkamer: ‘Het begint allemaal hier’

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

THOLEN - Ze zorgen dat de inwoners van Zeeland en West-Brabant de wetgeving naleven, treden op tegen overtredingen en misdrijven en verlenen hulp aan mensen die deze nodig hebben: de politie. Je ziet ze maar wat vaak voorbij rijden in een auto, op een fiets, een scooter of zelfs te paard. Maar wat gebeurt er eigenlijk op al die andere afdelingen? Het team van de 112-alarmcentrale in Bergen op Zoom wil meer bekendheid voor de afdeling waar alles begint.

“Het begint allemaal hier”, vertelt centralist Brian. Iedereen van Tilburg tot aan Middelburg die de brandweer, ambulance of politie belt, belandt in deze meldkamer. Een verkeersongeluk, een schietpartij of een burenruzie. Bij de politiemeldkamer zitten ze 24 uur per dag klaar voor mensen in nood. “Je maakt hier alles mee. Ze zeggen wel eens: op mijn werk is het elke dag wat anders. Nou hier is dat écht zo!”, aldus Brian. Hij is nu twee jaar centralist. Daarvoor was hij verkoopmanager.

“Het is een geweldig beroep. We nemen de 112-meldingen aan en schakelen direct met de hulpdiensten die op dat moment nodig zijn.” Op zijn drie computerschermen laat Brian het overzicht zien van alle werkende medewerkers op de vloer. “Ik heb een volledig overzicht en stuur, zodra het nodig is, een wijkagent, traumahelikopter of brandweerman naar een locatie.” Één ding is zeker: als centralist moet je kunnen multitasken. “Door deze baan heb ik mijn vrouw er inmiddels van kunnen overtuigen dat ik drie dingen tegelijk kan”, grapt hij. “Het is echt ontzettend leuk werk en ik ga echt iedere dag met plezier hier naar toe.”Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief