Afbeelding
Foto: Neil Schuurman

Nancy en haar collega’s staan stil bij Internationale Vrouwendag: ‘Onderwerp gaat alle vrouwen aan’

Door: Neil Schuurman Algemeen

THOLEN - Het is vandaag Internationale Vrouwendag. Een dag die wereldwijd in het teken staat van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen. In 1911 werd de Vrouwendag internationaal voor het eerst gevierd; in 1912 voor het eerst in Nederland. Ook op Tholen gaat deze dag niet onopgemerkt voorbij. 

Vorig jaar werd er op vrouwendag een vlag gehesen op Tholen, welke ontworpen is door onder andere Nancy de Raas-Tophoven. Tijdens dit moment dag gaf Nancy aan dat zij volgend jaar (nu dus) deze dag groter aan zou pakken. Deze belofte maakt Nancy dit jaar meer dan waar.

Sinds maart 2022 zit Nancy in de raad voor PvdA-GroenLinks. “Dit staat helemaal los van wat wij nu organiseren” drukt Nancy duidelijk uit. “Dit is een apolitiek onderwerp dat alle vrouwen aangaat. Ongeacht religie, achtergrond of leeftijd.” Nancy vertelt dat haar vrouwelijke collega’s uit de raad van dit jaar mede-initiatiefnemers zijn met het organiseren van vrouwendag in de gemeente Tholen.

Nancy en haar collega’s hebben zich al hard ingezet om van deze dag een bijzondere samenkomst te maken. Zo vertelt zij dat, net als vorig jaar, ook dit jaar om 09.00 uur de vlag gehesen zal worden. Daarna zal er voor alle aanwezigen de mogelijkheid zijn om een bakje koffie of thee te drinken binnen in het gemeentehuis. Maar dit jaar zal niet helemaal hetzelfde zijn: “In tegenstelling tot vorig jaar zullen er nu workshops gegeven worden. Graag zouden we iets met z’n alle willen maken om een soort samenhorigheid te creëren, maar ook om iets te maken wat we andere vrouwen kunnen aanbieden om hen een hart onder de riem steken” legt Nancy uit.

Met het onderwerp ‘onbeperkt leefbaar maken’ willen Nancy en de andere raadsleden bereiken dat alle vrouwen zichtbaar mogen én zullen worden. Niet alleen op Tholen of in Nederland, maar ook in andere landen. Ook willen zij bereiken dat vrouwen elkaar gaan inspireren en versterken. “Elkaar ontmoeten is daarbij heel belangrijk. Door bijvoorbeeld naar een ochtend als deze te komen. En als de dag dan voorbij is, dat je elkaar niet meer kwijt raakt. Zo blijf je een netwerk vormen.”

“Iedereen is welkom, ook mannen zijn deze ochtend welkom. Het gaat ook om samen werken aan de samenleving, vrouwen weten te waarderen en gelijke rechten. Dat is een proces waar mannen ook bij horen. Mannen die dit steunen zijn evengoed welkom, graag zelf”, benadrukt Nancy.

Nancy is begonnen met het extra onder de aandacht brengen van vrouwendag toen ze ontdekte dat er op het eiland Tholen nog helemaal niets aan gedaan werd. Ze vindt het zelf heel belangrijk voor de samenleving om hier aandacht aan te besteden en besloot daarom in actie te komen.

Vorig jaar is Nancy begonnen met het ontwerpen van een vlag, zodat deze aan de evenementenmast - zoals zij deze noemt - gehesen kon worden. Door wat oponthoud, onder andere door de bezorgdienst waarbij het pakket was kwijt geraakt, moest Nancy snel ingrijpen om deze vrouwendag alsnog te laten slagen. Dit jaar is het allemaal op tijd geregeld. “Voor dit jaar ligt de vlag al klaar”, lacht Nancy.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief