Afbeelding
Foto: Shutterstock

Aantal honingbijen dat afgelopen winter stierf in Zeeland flink toegenomen

Door: Bregje Kop Algemeen

ZEELAND - Het aantal honingbijen dat afgelopen jaar stierf in de winter, is flink toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek van de Wageningen Universiteit & Research. In Zeeland stierven er afgelopen winter 27,8 procent meer honingbijen dan normaal. 

Een tekort aan voedsel is een belangrijke oorzaak van sterfte onder honingbijen en andere bijensoorten. Onvoldoende voedsel tijdens de wintermaanden kan leiden tot problemen met de kwaliteit van larven en jonge bijen, en de energievoorziening van het bijenvolk, met als gevolg verhongering of onderkoeling.

Het is de taak aan bijenhouders om aan het einde van het seizoen de kracht en gezondheid van de volken in te schatten en de bijen - uiterlijk half september - van voldoende voedsel te voorzien. “Dit kan gedeeltelijk worden bereikt door het bijvoeren van een suikeroplossing”, aldus de onderzoekers. “Daarnaast is een voldoende en gevarieerd aanbod van stuifmeel in de zomer en het vroege najaar essentieel voor de gezondheid van de winterbije” Het voedselaanbod voor bijen (zowel in kwaliteit als kwantiteit) neemt sterk af als gevolg van factoren zoals habitatverlies, vergrassing, stikstofdepositie en klimaatverandering.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief