Foto ter illustratie
Foto ter illustratie Foto: Venema Media

Risico op natuurbranden in Zeeland verhoogd naar ‘extra alert’

Door: Bregje Kop Algemeen

ZEELAND - Het risico op natuurbranden in Zeeland is zojuist verhoogd naar de fase ‘extra alert’. Dat laat de Veiligheidsregio Zeeland weten. “Dat betekent dat we mensen vragen extra alert te zijn op het ontstaan van brand in de natuur.”

In Zeeland zijn er veel natuurgebieden met duinen, bos, heide en gras. “De natuur is mooi, maar ook kwestbaar”, aldus Zeeland Veilig. “In het voorjaar en in de zomer neemt de kans op een natuurbrand toe. Natuurbranden kunnen onvoorspelbaar zijn, zich snel verspreiden en op verschillende plekken opduiken. Dat maakt een natuurbrand lastig te bestrijden. Behalve dat er mooie natuur verloren gaat, vormt een brand ook een bedreiging voor dieren in de natuur. Het grootste gevaar voor de mens is dat je door het vuur verrast wordt, ingesloten raakt en niet meer weg kan.”

De meeste natuurbranden ontstaan door mensen die onvoorzichtig zijn met vuurkorven, barbecues of het weggooien van een sigaret. Soms worden branden aangestoken. “Maar ook door de natuur zelf kan brand ontstaan, bijvoorbeeld door een blikseminslag. Factoren die invloed hebben op het risico van een natuurbrand zijn: het jaargetijde, het soort begroeiing, het aantal en type gebruikers en de weersomstandigheden.”Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief