Foto ter illustratie
Foto ter illustratie Foto: Repair Café

Vanaf september krijgt Tholen haar eigen Repair Café

Door: Bregje Kop Algemeen

THOLEN - Een kapotte broodrooster, laptop of stofzuiger weggooien? Dat hoeft binnenkort op Tholen niet meer. Het eiland krijgt namelijk haar eigen Repair Café. Vanaf september wordt er gestart met reparaties in de grote zaal ‘de Klipper’ in Zorgcentrum Ten Anker. 

“Wat doe je met een broodrooster die het niet meer doet? Of met een laptop? Een kapotte stofzuiger? Of met een trui waar mottengaatjes in zitten? Weggooien? Mooi niet!”, aldus het Repair Café. “Vanaf september starten we namelijk een Repair Café in Tholen.” In Zorgcentrum Ten Anker - in de grote zaal de Klipper - gaat in september het Repair Café van start. “Er staan dan diverse vrijwillige reparateurs klaar om gratis te helpen bij alle mogelijke reparaties. Ook gereedschap en materialen zijn aanwezig. Mensen die het Repair Café bezoeken, nemen van thuis kapotte spullen mee: broodroosters, lampjes, föhns, kleding, speelgoed, servies.”

Door repareren te promoten, wil Repair Café Tholen bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg. Dat is hard nodig, vindt Artwin Otte, naast Ad Keij en Bram van de Sande een van de initiatiefnemers. “In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Met het Repair Café willen we daar verandering in brengen.”

Het Repair Café is ook bedoeld om buurtbewoners op een nieuwe manier met elkaar in contact te brengen. En te ontdekken dat er heel veel kennis en praktische vaardigheden in de buurt aanwezig zijn. Artwin Otte: “Als je samen met een tot dan toe onbekende buurtgenoot een naaimachine, cd-speler of een broek hebt gerepareerd, bekijk je die persoon toch anders als je hem of haar de volgende keer op straat tegenkomt. Samen repareren kan leiden tot heel leuke contacten in de buurt.”  

Artwin Otte wijst erop dat repareren ook geld en kostbare grondstoffen bespaart, en bijdraagt aan de beperking van de CO2-uitstoot. “Maar bovenal willen we met het Repair Café laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel makkelijk.”

Stichting Repair Café International
Het concept Repair Café is in 2009 ontstaan in Amsterdam. De stichting Repair Café International biedt professionele ondersteuning aan lokale groepen in de hele wereld die zelf hun eigen Repair Café willen beginnen. Dus ook Repair Café Tholen.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief