Een 3D-impressie van de beoogde aanlegsteiger
Een 3D-impressie van de beoogde aanlegsteiger Foto: Gemeente Tholen

PvdA/GroenLinks vraagt opheldering over aantal riviercruiseschepen in Tholen

Door: Olaf Knook Politiek

THOLEN - De fractie PvdA/GroenLinks Tholen heeft vragen gesteld aan het college over het bezoek van riviercruiseschepen aan de vestingstad in de afgelopen periode. De vragen richten zich ook op het gebruik van de huidige aanlegsteiger en de mogelijke conflicten met gevaarlijke stoffen.

De gemeente Tholen is van plan om een aanlegsteiger voor cruiseschepen te realiseren in Tholen. Maar de fractie schrijft: “De gekozen positie van de beoogde aanlegsteiger voor riviercruiseschepen is volgens RSW (Rijkswaterstaat, red.) de enige geschikte plek voor de reguliere binnenvaart met ook gevaarlijke stoffen.”

Daarnaast neemt de fractie naar eigen zeggen waar dat in de afgelopen jaren riviercruiseschepen zijn gesignaleerd in de haven van Tholen-stad. En dat in de huidige situatie. Daarom plaatsen ze vraagtekens bij de noodzaak van een speciale aanlegsteiger voor deze cruiseschepen.

De fractie wil weten of er daadwerkelijk cruiseschepen de haven hebben bezocht, en of er een trend is in het aantal bezoeken. Verder willen ze weten waarom, als de huidige situatie verantwoord is, er behoefte is aan een nieuwe steiger en of deze behoefte gebaseerd is op toekomstige groei. Ze opperen het idee van walstroom voor alle scheepvaart om milieuproblemen aan te pakken.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief