Doeleman overhandigt de portretten aan wethouder Hoek.
Doeleman overhandigt de portretten aan wethouder Hoek. Foto: Rien Burgers

Wethouder Hoek ontvangt twee historische portretten voor het gemeentehuis

Door: Olaf Knook Algemeen

THOLEN - Wethouder Peter Hoek heeft op vrijdag 25 augustus twee waardevolle portretten in ontvangst genomen. Deze historische schilderijen, afkomstig van de Stichting Familiearchief Doeleman, zijn aan de gemeente Tholen overgedragen voor langdurige bruikleen.

De geportretteerden op deze kunstwerken zijn Jan Was en zijn echtgenote Sara Catharina Was-Schouten. Een afstammeling van de familie uit Sint-Maartensdijk heeft de schilderijen geschonken aan de Stichting Familiearchief Doeleman. Onder leiding van voorzitter Hugo Doeleman heeft deze stichting besloten om deze waardevolle portretten toe te voegen aan hun bestaande collectie.

De familie Was heeft een rijke geschiedenis van portretkunst die teruggaat tot 1971, toen de gemeente Tholen in bezit kwam van de allereerste vier familieportretten. In 2017 werd deze verzameling uitgebreid met nog eens vier portretten, allen vervaardigd door de bekende rondreizende portretschilder Berend Kunst. De nieuwe aanwinsten zullen een prominente plaats krijgen in het gemeentehuis van Tholen.

Jan Was (1807-1881), geboren in Sint-Maartensdijk, was heelmeester en verloskundige in Scherpenisse. Hij was aanwezig bij veel negentiende-eeuwse bevallingen in het dorp. Meerdere (klein)kinderen volgden zijn voorbeeld en werden ook chirurgijn. Aanvankelijk diende hij als officier van gezondheid bij de Zeeuwse Schutterij. Zijn woning was gevestigd in de Kerkstraat, waar hij uiteindelijk in 1881 is overleden.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief