Vandaag starten de rondleidingen door Tholen.
Vandaag starten de rondleidingen door Tholen. Foto: Expeditie Zuidwaterlinie

Expeditie Zuidwaterlinie eindigt vandaag in Tholen

Door: Olaf Knook Algemeen

THOLEN - In Tholen gaat vandaag de vierde en laatste etappe van Expeditie Zuidwaterlinie van start. Deelnemers verkennen de rijke geschiedenis van de langste en oudste verdedigingslinie van Nederland. Bij de vestingstad zijn drie wandelroutes uitgestippeld.

Tholen-stad maakt dit jaar haar debuut in het programma van Expeditie Zuidwaterlinie. Het populaire wandelevenement organiseert jaarlijks wandeltochten in steden langs de linie van het zuiden. Hiermee hoopt de organisatie dat de geschiedenis van de verdedigingslinie nooit verloren gaat.

Voor Tholen is het dus de eerste keer dat er wandelroutes worden uitgezet voor dit evenement. Eerder deze maand hebben wandelaars al gelopen in Sint-Michielsgestel, Waalwijk en Lith. De laatste etappe is in Tholen. Wethouder Peter Hoek geeft om 11.00 uur het startschot van Expeditie Zuidwaterlinie bij de Gasthuiskapel.

Menno van Coehoorn

De wandeltochten staan in het teken van Menno van Coehoorn. Dit jaar is het 325 jaar geleden dat deze strateeg en vestingbouwer een inspectiereis aflegde van Brabant tot Zeeland, langs wat we nu kennen als de Zuiderwaterlinie.

Wandelaars bij Tholen kunnen kiezen voor de Stadsexpeditie met gids (2 km), de Stad en Lande Expeditie (7,5 km) of de Oester Expeditie (15 km). De expedities worden vooraf afgetrapt door een optreden van Koperensemble Avancement.

Linie van de Eendracht

De Zuidwaterlinie loopt door het zuiden van Nederland en is een unieke ketting van vestingsteden. Het doel van de linie was het verdedigen van Zeeland, in het bijzonder Tholen, tegen een aanval van de Spaanse troepen vanuit Noord-Brabant. De voormalige Thoolse stadswallen hebben nog steeds de kenmerkende stervorm rondom de stad.

Waar de historische wallen van Tholen zo zichtbaar zijn, zo subtiel liggen ze in de nabijgelegen verdronken stad Reymerswael verscholen. De langste wandelroute leidt de wandelaars naar deze verdronken stad. Een Zeeuwse parel langs de Brabantse Wal. Hier, op de grens tussen zoet en zout water, begint de Zuiderwaterlinie.

De wandelroutes door Tholen.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief