
Renovatie van eeuwenoud haventje Strijenham eindelijk gestart: ‘Het was gewoon op’
Door: Olaf Knook AlgemeenPOORTVLIET - De vervallen haven van Strijenham wordt na jarenlange inzet van Watersportvereniging Strijenham (WSV) eindelijk gerenoveerd. Het waterschap heeft groot onderhoud in gang gezet om het laatst overgebleven getijdenhaven in de Oosterschelde te herstellen naar zijn oorspronkelijke staat. “Het houtwerk was zo verrot. Het was gewoon op.”
Rob van der Laan wijst naar het informatiebord bij het haventje. Een stille smeekbede aan voorbijgangers om steun voor de renovatie. “We zijn hier al sinds 2017 mee bezig”, vertelt de voorzitter van WSV. “Maar we werden voortdurend van het kastje naar de muur gestuurd door de gemeente en het waterschap.” Na al die tijd kan hij nu trots kijken naar de werkzaamheden aan het eeuwenoude haventje.
Rot en onveilig
De geschiedenis van deze haven gaat terug tot de 16e eeuw, gelegen achter de dijk van de buurtschap Strijenham in Poortvliet. Tot aan de Tweede Wereldoorlog diende het als een landbouwhaven, maar vanaf 1951 werd het een recreatieve haven. Het haventje is in bezit van Waterschap Scheldestromen en wordt sinds 1981 gehuurd door de watersportvereniging. Na honderden jaren was het haventje nu echt op.
De vrijwilligers van de vereniging verzorgen het onderhoud van de haven. Initiatiefnemer Oscar Huiskamp benadrukt: “Als onze vereniging niet was opgestaan, had deze haven niet meer bestaan.” Van der Laan legt uit waarom de getijdenhaven toe is aan een renovatie: “Het houtwerk was zo verrot en was onveilig geworden. Na elke storm moesten we weer stukjes van de steigers uit het water vissen.”
Uitdagingen
Na een dringende brief van Huiskamp wist men eindelijk de aandacht van het waterschap te trekken. De gemeente heeft inmiddels 10.000 euro toegezegd om de renovatie van het haventje te ondersteunen. Van het waterschap moet de financiële steun nog nader bepaald worden. De haven wordt nu hersteld met gerecycled, ecologisch hout. Een nostalgische haven met een duurzaam tintje. “Je moet mee met de tijd”, zegt Van der Laan.
Een van de grootste uitdagingen tijdens deze restauratie is het in de grond krijgen van de palen, waarbij zand, klei en stenen op de bodem in de weg zitten. “De palen gaan niet vanzelf in de grond”, vertelt een bouwvakker op het terrein. Wanneer het lijkt alsof een van de palen gemakkelijk in de grond verdwijnt, zit hij plots weer vast. En dit herhaalt zich telkens opnieuw. “Hopelijk gaat het allemaal lukken”, benadrukt de bouwvakker.
Inzamelingsactie
Ondanks de steun van de gemeente en het waterschap heeft de watersportvereniging nog steeds geld nodig voor nieuwe palen, steigers, katrollen en touwen. Dit gaan de vrijwilligers zelf regelen nadat de palen in de grond staan. Om geld in te zamelen voor nieuwe palen, steigers, katrollen en touwen heeft de Watersportvereniging Strijenham een inzamelingsactie gelanceerd.
