Harry van der Maas en Corniel van Leeuwen onthullen het bord.
Harry van der Maas en Corniel van Leeuwen onthullen het bord. Foto: Olaf Knook

Landbouwverkeer Poortvliet krijgt eindelijk een eigen weg

Door: Olaf Knook Algemeen

POORTVLIET - Provincie Zeeland heeft woensdag het figuurlijke startschot gegeven voor de aanleg van een landbouwweg naast de provinciale weg in Poortvliet. “Dit project is een langgekoesterde wens van Tholen”, zei wethouder Corniel van Leeuwen op deze feestelijke middag. Eindelijk krijgt het landbouwverkeer een eigen weg en hoeft het straks niet meer door het dorp.

Bij de Geerweg, ter hoogte van de rotonde, stond een witte tent om de gasten te ontvangen van het officiële startmoment. Hoewel de werkzaamheden al zijn begonnen, werd nu pas het bouwbord onthuld naast de provinciale weg N286. Zo weten voorbijgangers precies waarom er grote bergen zand langs de weg staan. “Het is een bijzondere dag in Poortvliet, waar geschiedenis en vooruitgang samenkomen”, benadrukte gedeputeerde Harry van der Maas van Provincie Zeeland.

‘Welkome verandering’

Het project omvat de aanleg van een landbouwweg in de polder tussen de Geerweg en de Lange Zandweg. Alleen landbouwverkeer mag over deze weg rijden. Met de landbouwweg wil de gemeente voorkomen dat de landbouwvoertuigen door Poortvliet rijden. Tegelijkertijd wordt er een vrijliggende fietspad gerealiseerd voor bijvoorbeeld scholieren. Dit fietspad loopt van de huidige fietsafsluiting op de Lange Zandweg tot aan de rotonde in de Stoofstraat. Hierdoor wordt het fietsverkeer van de landbouwvoertuigen gescheiden.

Volgens Van der Maas neemt het aantal landbouw in Zeeland toe en daarom is dit een belangrijk project. “Het is een project van de lange adem. Het heeft misschien iets te lang geduurd, maar we hebben onderweg veel hindernissen moeten overwinnen. Het is een welkome verandering op de rondweg. Het is niet alleen een verbetering voor de doorstroming en verkeersveiligheid, maar ook voor de verbinding tussen verleden en toekomst.”

Archeologische vondsten

Met de verbinding tussen verleden en toekomst verwijst Van der Maas naar de archeologische vondsten die zijn gedaan voorafgaand aan de start van het project. Zo zijn er overblijfselen gevonden van een houten boerderij uit de ijzertijd, ongeveer in de 1e eeuw voor Christus. De boerderij had naar verwachting een afmeting van ongeveer 14 bij 5 meter. Ook werden drie glazen kralen en twintig stukjes van kleurige glazen armbanden gevonden rond de boerderij. De reststukken en het sieraad zijn opgeslagen in Erfgoed Zeeland in Middelburg.

Wethouder Van Leeuwen is blij dat het project eindelijk van start is. “Dit project was een langgekoesterde wens van Tholen. En inderdaad, het project heeft lang geduurd, maar we hebben verder moeten kijken dan een paar kleine ingrepen. We merken op dat het landbouwverkeer drukker wordt en toeristen vinden Poortvliet steeds makkelijker. De scheiding tussen landbouwverkeer en scholieren vinden we heel belangrijk.” Op deze plek gaat de gemeente ook kijken naar de mogelijkheid van een bushalte of ander openbaar vervoer, aldus Van Leeuwen.

Geluidsscherm

Als onderdeel van de vernieuwing wordt de geluidwal vervangen door een geluidsscherm, wat de leefomgeving voor omwonenden zal verbeteren. De werkzaamheden zijn begonnen met graafwerkzaamheden, gevolgd door het aanbrengen van zand en voorbelasting. De voorbelasting zal tot april 2024 blijven liggen. BAM Infra Regionaal Goes voert de werkzaamheden uit in opdracht van de provincie Zeeland.

Een feestelijk moment van het project landbouwweg Poortvliet.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief