Vrouwe Justitia.
Vrouwe Justitia. Foto: Pixabay

Hoogste rechter geeft Tholen opdracht tot herziening woningplan na bezwaar inwoner

Door: Redactie Algemeen

THOLEN - De Raad van State heeft de gemeente Tholen opgedragen dat ze de plannen voor nieuwe gebouwen aan de Kastelijnseweg in Sint-Maartensdijk binnen 20 weken moeten aanpassen. Dit besluit volgt nadat een eigenaar van een bedrijf aan die weg bezwaar had gemaakt tegen de plannen. Volgens de aanklager komen de nieuwe woningen te dicht tegen zijn grond aan en passen de geplande bedrijven niet in het straatbeeld.

De gemeente had een plan gemaakt om het gebied langs de Kastelijnseweg opnieuw in te richten. Ze willen voormalige boerderijen omzetten in woningen, zodat het beter zou passen bij hoe het land nu wordt gebruikt. Maar de eigenaar van een bedrijf langs die weg is het hier niet mee eens. Hij is naar de hoogste rechtbank voor bestuurlijke zaken gestapt en diende een klacht in tegen de gemeente Tholen. Hierdoor kwamen ze tegenover elkaar in de rechtbank.

Gevaarlijke middelen

De eigenaar heeft bezwaar gemaakt omdat de nieuwe huizen langs de Kastelijnsweg te dicht op zijn grond zitten. Hij is bezorgd omdat er chemicaliën worden gebruikt op zijn land om gewassen te beschermen. Volgens de aanklager heeft de gemeente niet duidelijk uitgelegd waarom deze huizen zo dicht bij zijn land worden gebouwd, en dat er geen onderzoek is gedaan naar wat voor effecten de chemicaliën kunnen hebben op het woonklimaat.

Tholen beweert dat er al een huis staat aan de Kastelijnsweg, maar normaal gesproken moet er minstens 50 meter afstand zitten tussen huizen en landbouwgrond waar gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt. Tenzij er een goede reden is om hiervan af te wijken, maar de gemeente heeft hier volgens de hoogste rechter geen bewijs voor geleverd. Bovendien heeft de gemeenteraad niet goed uitgelegd waarom ze denken dat het een goed idee is om huizen zo dicht bij het landbouwgebied te bouwen. Daarom is het plan in strijd met de wet.

Bedrijventerrein

Bovendien heeft de eigenaar gelijk gekregen van de hoogste rechter omdat de toekenning van een aannemersbedrijf en een zorginstelling aan de Kastelijnsweg niet past bij het agrarische karakter van het gebied. De aanklager vindt dat deze bedrijven op een industrieel terrein thuishoren en dat het bestemmingsplan hierover niet genoeg uitleg geeft.

De Raad van State is het daarmee eens en zegt dat het plan niet voldoet aan de regels voor de omgeving. Deze bedrijven waren hier eerder niet toegestaan en kunnen niet worden beschouwd als bedrijven die direct verbonden zijn met het landelijke gebied. Daarom is het besluit onvoldoende gemotiveerd.

Besluit

De hoogste rechter heeft besloten dat de gemeente Tholen niet voldoende heeft onderzocht en uitgelegd waarom er een goede woonomgeving wordt gewaarborgd voor de huizen aan de Kastelijnsweg. Daarom moet de gemeente het bestemmingsplan herzien om deze tekortkomingen op te lossen. De gemeente Tholen moet nu het bestemmingsplan verder aanpassen om rekening te houden met de zorgen van de aanklager.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief