Een waarschuwingsbord voor modder op de weg.
Een waarschuwingsbord voor modder op de weg. Foto: HVZeeland

‘Wie zaait moet oogsten’: ROVZ waarschuwt voor modder op de weg

Door: Redactie Algemeen

ZEELAND - Is je onlangs opgevallen dat er meer modder op de weg ligt? Dat kan kloppen, want het is de tijd waarin boeren hun oogst binnenhalen. Hierdoor rijden meer landbouwvoertuigen dan normaal op de Zeeuwse wegen. Het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeelan (ROVZ) waarschuwt voor gevaarlijke situaties op de weg.

Modder op de weg, vooral als het regenachtig weer is, kan gevaarlijke situaties veroorzaken. ROVZ vindt het cruciaal dat boeren en loonwerkers de wegen schoon houden en dat weggebruikers hun snelheid aanpassen. ROVZ wil met deze campagne de aandacht vestigen op het voorkomen van verkeersongevallen.

Boeren, loonwerkers en wegbeheerders werken samen om de veiligheid op de wegen te waarborgen. Elk jaar vragen ze samen met de brancheorganisaties aandacht voor verkeerssituaties met landbouwverkeer tijdens het oogstseizoen met de campagne ‘Wie zaait moet oogsten!’. Ook als weggebruiker kun je bijdragen aan de veiligheid op de weg door goed op te letten. “Samen zorgen we voor verkeersveiligheid in oogsttijd”, aldus partners van ROVZ.

Wat kun je als weggebruiker doen?

Tijdens het oogstseizoen is het belangrijk om als weggebruiker in het buitengebied rekening te houden met slik op de weg. Regen en mist kunnen zorgen voor gevaarlijke verkeerssituaties en met slik op de weg is het nog belangrijker om je snelheid aan te passen.

In het buitengebied hebben we te maken met veel (land)bouwverkeer. Slik op de weg is dan niet helemaal te voorkomen. Daarom is het belangrijk om altijd voorzichtig te rijden. “Zie je slik op de weg: Laat dan je gas los en rij langzaam over het vervuilde stuk weg.”

Wat kan een agrariër doen om de weg veilig te houden?

ROVZ wil verkeersongelukken door slik op de weg voorkomen. Daarom zijn er afspraken gemaakt tussen de wegbeheerders (Waterschap Scheldestromen, Rijkswaterstaat en Provincie Zeeland) en de belangenorganisaties (ZLTO, Cumela).

Hoewel agrariërs hun best doen om de weg schoon te houden, kan het toch zo zijn dat wegen vervuild raken. Om die reden hebben de wegbeheerders met hen afgesproken dat ze waarschuwingsborden plaatsen als dit wel gebeurt. Zodra er toch onveilige situaties worden ontdekt, nemen de wegbeheerders maatregelen om de weg zo snel mogelijk weer schoon en veilig te krijgen.

Aandachtspunten van ROVZ 

ROVZ heeft ook een aantal aandachtspunten voor boeren en loonwerkers die bijdragen aan het voorkomen van verkeersongevallen:

  • Probeer ernstige vervuiling te voorkomen door slik van de wielen van de (land)bouwvoertuigen te verwijderen voordat de voertuigen de weg op gaan;
  • Zorg dat de vervuilde wegdekken zo snel mogelijk schoongemaakt worden en er geen grote blokken klei in de bermen blijven liggen;
  • Neem contact op met Waterschap Scheldestromen, Rijkswaterstaat of Provincie Zeeland als, ondanks bovenstaande maatregelen, toch een verkeersonveilige situatie dreigt te ontstaan. Zij kunnen dan besluiten borden met een snelheidsbeperking en slipgevaar te plaatsen.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief