Afbeelding
Foto: Iman Fase

Bibliotheek Tholen doet mee aan Groot Dictee: Kippenei, kippe-ei of kippeëi?

Door: Olaf Knook Algemeen

THOLEN - De bibliotheek Oosterschelde in Tholen is één van de 35 bibliotheken waar taalliefhebbers mee kunnen doen aan het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Op zaterdag 25 november buigen taalliefhebbers over het jaarlijkse dictee en schrijven mee tijdens de live-uitzending op NPO Radio 1.

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal wordt voor de zesde keer uitgezonden op NPO Radio 1 in het programma De Taalstaat van 11.00 tot 13.00 uur. Het dictee is toegankelijk voor iedereen die de spellingsregels beheerst of wil oefenen.

Bekende personen

Dit jaar doen bibliotheken in het hele land mee. Voor het eerst kunnen geïnteresseerden zich ook aanmelden bij de Zeeuwse bibliotheken in Heinkenszand, Goes, Zierikzee en Tholen. De benodigde schriften en pennen worden verzorgd.

Naast het publiek nemen ook bekende personen deel aan het dictee, zoals kinderboekenschrijver Tosca Menten, presentator Bert Kranenbarg, oud-Kamerlid Kathleen Ferrier, cabaretier Guido Weijers, filosoof/schrijver Stine Jensen, thrillerauteur Charles den Tex, actrice Nazmiye Oral en schrijver Marion Bloem. Het dictee is geschreven voor Wim Daniëls en wordt voorgelezen door Gerdi Verbeet, oud-voorzitter van de Tweede Kamer.

‘Een chaos op papier’

Frits Spits, presentator van De Taalstaat, kijkt uit naar dit jaarlijkse taalevenement: “Het Groot Dictee der Nederlandse taal is leuk én nuttig om mee te spelen. En spelling is ook belangrijk. Het zijn toch een soort verkeersregels. Als je je er niet aan houdt, wordt het een chaos op papier. Bovendien heeft goed spellen een extra groot voordeel: als je goed spelt, vergroot het ook de kans dat je goed begrepen wordt.”

De organisatie van het Groot Dictee der Nederlandse Taal is in handen van NPO Radio 1 in samenwerking met KRO-NCRV’s De Taalstaat, het Genootschap Onze Taal, productiebedrijf Men at Work en de landelijke bibliotheken.

Aanmelden
Wil je op zaterdag 25 november meedoen aan het Groot Dictee der Nederlandse Taal? Meld je dan via deze link aan voor een van de Zeeuwse bibliotheken in Heinekenszand, Goes, Zierikzee of Tholen. De live-uitzending kun je ook thuis volgen op NPO Radio 1.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief