Een openbaar toilet in Oostkapelle ter illustratie.
Een openbaar toilet in Oostkapelle ter illustratie. Foto: Ellen De Vriend

Tholen ‘scoort’ een voldoende als toiletvriendelijke gemeente

Door: Olaf Knook Algemeen

THOLEN - De Maag Lever Darm Stichting (MLDS) heeft een lijst gepubliceerd naar aanleiding van Wereld Toilet Dag op 19 november. Daarin staat de gemeente Tholen op de 61e plaats in Nederland en de 7e plaats in de provincie. Met een beoordeling van 6,2 doen we het bovengemiddeld goed als het gaat om toiletvriendelijkheid.

Veere is de toiletvriendelijkste gemeente in de provincie Zeeland, gevolgd door Schouwen-Duiveland en Goes. Dit blijkt het jaarlijkse onderzoek dat deze week vanwege Wereld Toilet Dag (19 november) bekend wordt gemaakt. De Maag Lever Darm Stichting (MLDS) rangschikt elk jaar alle gemeenten in samenwerking met de HogeNood-app die momenteel ongeveer 8.300 toiletten in Nederland vindbaar maakt. Zes indicatoren bepalen de plek die elke gemeente krijgt in de ranglijst.

“Toiletten zijn niet alleen van belang voor 3,5 miljoen buik- en blaaspatiënten, maar voor ons allemaal,” aldus Leonie Klabbers, adjunct-directeur van de Maag Lever Darm Stichting. “Eén op de drie mensen geeft aan dat het tekort aan toiletten invloed heeft op hun levenskwaliteit. Het beperkt hun bewegingsvrijheid bij onder andere het winkelen, evenementenbezoek en het uitgaan. De Toiletalliantie pleit er daarom voor dat er in stadscentra en recreatiegebieden als parken om de 500 meter een toilet moet zijn. Dat is nog in lang niet alle gemeenten het geval en daarom blijven we strijden voor voldoende toiletten voor iedereen.”

De zes indicatoren

Hoe toiletvriendelijk een gemeente is, wordt gebaseerd op zes indicatoren. Gemeenten kunnen op deze zes indicatoren punten scoren met een maximum van 1000. Tholen scoorde 622 punten (ofwel een 6,2).

1. Aantal inwoners per toilet (max. 300 punten)
2. Toegankelijkheid: urinoirs krijgen minder punten dan zittoiletten; (rolstoel)toegankelijke toiletten krijgen de meeste punten (max. 300 punten)
3. De spreiding over de gemeente: hoe meer toiletten om de 500 meter, des te meer punten (max. 150 punten)
4. Het aantal openbare toiletten ten opzichte van het aantal opengestelde (max. 100 punten)
5. Het beleid van de gemeente (max. 100 punten)
6. Zelf gegevens kunnen toevoegen aan de HogeNood-app (0 of 50 punten)



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief