Het aantal inbraken in Zeeuwse auto's is gedaald.
Het aantal inbraken in Zeeuwse auto's is gedaald. Foto: Shutterstock

217 auto-inbraken in Zeeland: Op Tholen met 20 procent afgenomen

Door: Olaf Knook Algemeen

THOLEN - Er zijn dit jaar tot nu toe 20 procent minder auto-inbraken geweest in de gemeente Tholen. Dat blijkt uit onderzoek van Independer, gebaseerd op gegevens van de politie en het CBS. Het aantal auto-inbraken is in vergelijking met vorig jaar gedaald van 10 naar 8. 

In de eerste tien maanden van 2023 is 217 keer ingebroken in Zeeuwse auto’s. Dit is een daling van 14,9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar, toen er nog 255 auto-inbraken waren. In Vlissingen sloegen inbrekers veruit het vaakst toe bij auto’s.

Vlissingen populairst bij boevengilde

In Vlissingen werd dit jaar 50 keer in een auto ingebroken. Dat is maar liefst 32 procent meer dan een jaar eerder, toen criminelen nog bij 38 auto’s hun slag sloegen. Ook in Schouwen-Duiveland en Terneuzen werden relatief vaak aangifte gedaan van auto-inbraken.

In Borsele werd juist minder ingebroken in auto’s dan elders in Zeeland. In deze gemeente werden 4 inbraken gemeld bij de politie. Ook in Kapelle was geen hoog aantal inbraken: 6 auto’s.

Grootste afname in Middelburg

In de meeste Zeeuwse gemeenten is het aantal auto-inbraken afgenomen in 2023. De sterkste daling vond plaats in Middelburg. Van januari tot en met oktober werden hier 30 minder incidenten gemeld dan tijdens dezelfde periode een jaar eerder. Ook in Sluis (-10), Hulst en Goes (beide -7), en Terneuzen (-5) sloegen criminelen minder vaak hun slag. 

Niet overal was deze positieve trend te zien. In vier gemeenten was er namelijk sprake van een stijgend aantal auto-inbraken. De sterkste toename vond plaats in Vlissingen (+12).

Bron: Independer



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief