Ook studenten ontvangen een eenmalige toeslag.
Ook studenten ontvangen een eenmalige toeslag. Foto: Pexels

Energietoeslag van 1300 euro voor Thoolse inwoners met een laag inkomen

Door: Olaf Knook Algemeen

THOLEN - Met een laag inkomen kan het lastig zijn om de energierekening elke maand te betalen. De gemeente Tholen helpt deze inwoners met een energietoeslag van eenmalig 1300 euro. Inwoners van onze gemeente kunnen vanaf 15 december de energietoeslag aanvragen. Vorig jaar lag dezelfde toeslag nog op 800 euro.

Het aanvragen voor deze energietoeslag is geopend van 15 december 2023 tot en met 30 juni 2024. Aanvragen kan via tholen.nl/energietoeslag-aanvragen. Lukt het je niet om de toeslag digitaal aan te vragen? Vanaf 15 december kun je ook de gemeente bellen voor hulp via het nummer 14 0166.

Inwoners die een bijstandsuitkering ontvangen of gebruikmaken van minimaregelingen krijgen de energietoeslag van 1300 euro begin december automatisch uitbetaald. Zij hoeven geen aanvraag te doen. De gemeente laat hen deze week weten hoe het in zijn werk gaat.

Meer huishoudens in aanmerking

De toeslag van 1300 euro wordt één keer per huishouden uitgedeeld voor het jaar 2023. De hoofdbewoner, die ouder is dan 21 en in Tholen woont, wordt als maatstaf genomen. Daarnaast moet een inwoner een laag inkomen hebben om in aanmerking te komen voor de toeslag.  Denk aan een inkomen dat niet meer is dan 130 procent van de bijstandsnorm. Die norm vind je onderaan dit artikel.

Het kabinet wil dat mensen met een budget tot maximaal 120 procent van het sociaal minimum die energietoeslag kunnen aanvragen. Echter, de gemeenteraad heeft vorig jaar besloten de energietoeslag van 2023 open te stellen voor inwoners met een inkomen tot en met 130 procent van de bijstandsnorm. Hierdoor komen meer huishoudens in aanmerking voor de energietoeslag.

Studenten

Studenten kunnen een eenmalige tegemoetkoming van 400 euro krijgen voor hun energierekening in 2023 via de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Als je aan de voorwaarden voldoet, wordt dat geld gewoon gestort zonder dat je er iets voor hoeft te doen.

De bijstandsnorm komt neer op het maandbedrag inclusief vakantiegeld:
- Voor alleenstaanden tot pensioenleeftijd: 1581,81 euro
- Voor gehuwden/samenwonenden tot pensioenleeftijd: 2259,43 euro
- Voor alleenstaanden vanaf pensioenleeftijd: 1764,96 euro
- Voor gehuwden/samenwonenden vanaf pensioenleeftijd: 2396,68 euroBlijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief