Ruim 43.000 hectare grond was onder water gezet.
Ruim 43.000 hectare grond was onder water gezet. Foto: en Geluid
MET VIDEO

Unieke beelden tonen Tholen onder water tijdens Tweede Wereldoorlog

Door: Olaf Knook Algemeen

THOLEN - Op het internet zijn unieke beelden verschenen van het overstroomde eiland Tholen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De opnames dateren uit 1945 en laten de verwoestende inundaties zien die plaatsvonden in Zeeland. De provincie werd toen onder water gezet door bombardementen op de zeedijken, met als doel de oprukkende Duitse troepen te stoppen.

In de nasleep van de Nederlandse overgave op 15 mei 1940 woedde de strijd voort in de provincie Zeeland, waar Franse troepen op de Duitse opmars stoten. Belangrijke steden zoals Middelburg, Vlissingen en Breskens waren zwaar beschadigd en nauwelijks leefbaar.

Na de bevrijding van Antwerpen in september 1944 besloten de Duitse autoriteiten tot grootschalige inundaties in Zeeland. Dit resulteerde in massale evacuaties, waarbij op Schouwen-Duiveland bijna driekwart van de bevolking gedwongen werd hun huizen te verlaten.

De tekst gaat verder onder de foto.


Beeld en Geluid

Ruim 43.000 hectare onder water

Boeren boden hevig verzet, inzichtelijk in het besef dat het zoute zeewater de vruchtbaarheid van de grond zou vernietigen. Meer dan 43.000 hectare land in Zeeland werd onder water gezet door Duitse inundaties.

Niet enkel de Duitsers, maar ook de geallieerden droegen bij aan de overstromingen. Op 3 oktober 1944 bombardeerde Royal Air Force (RAF) de dijken rond Walcheren. Hierdoor kwam de regio onder water te staan. Dit leidde tot de terugtrekking van Duitse troepen naar hoger gelegen gebieden, waar veel Nederlandse bewoners naartoe vluchtten.

De tekst gaat verder onder de foto.


Beeld en Geluid

Moerdijkbrug

Na de verovering van Walcheren dwongen geallieerde troepen de lokale bevolking tot evacuatie. Ongeveer de helft vertrok, en het duurde tot 1946 voordat alle dijken waren hersteld. Het kolkende zeewater resulteerde in een massale stroom vluchtelingen die aanhield tot na de bevrijding van Nederland.

De bereikbaarheid van Zeeland werd bemoeilijkt door de gedeeltelijke vernietiging van cruciale bruggen, zoals de Moerdijkbrug. De Zeeuwen doorstonden aanzienlijk leed, maar hun veerkracht bleek uiteindelijk cruciaal voor het herstel van de regio.

Bekijk hieronder de beelden van Tholen. De video start vanaf minuut 5:32.

Fout in de tekst
In de tekst stond dat bij het bombarderen van de dijken van Walcheren werd verwezen naar de Rote Armee Fraktion. Dat moet de Royal Air Force zijn en is hersteld in de tekst.
Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief