Zelf lamsoor en zeekraal snijden is een traditie in Zeeland.
Zelf lamsoor en zeekraal snijden is een traditie in Zeeland. Foto: Provincie Zeeland

284 vergunningen te vergeven voor zeegroenten snijden bij Oosterschelde

Door: Britta Janssen Algemeen

THOLEN - Wie volgend seizoen zeegroenten wil snijden bij de Oosterschelde kan tot vrijdag 22 december een aanvraagformulier indienen bij de provincie Zeeland. Er zijn 284 vergunningen te vergeven.

Het snijden van zeegroenten is in Zeeland een populaire bezigheid. Wie zelf op pad wil gaan om lamsoor of zeekraal bij elkaar te snijden, heeft een vergunning nodig vanwege de kwetsbare natuur. Van maandag 11 december tot en met vrijdag 22 december verstrekken de gemeenten aan de Oosterschelde aanvraagformulieren voor een seizoensvergunning in het Natura 2000-gebied Oosterschelde. Deze aanvraagformulieren zijn ook digitaal beschikbaar.

Balans

‘We willen dat zoveel mogelijk mensen kunnen genieten van de natuur en dat de mooie traditie van het zeekraal en lamsoor snijden blijft bestaan’, schrijft de provincie Zeeland in een persbericht. ‘Tegelijkertijd willen we de natuur rondom de Oosterschelde beschermen en zorgen voor een goede balans tussen natuur en traditie.’

Net als in 2023 gebruikt de provincie ook voor 2024 een elektronisch reserveringssysteem. ‘Hierdoor is de vergunning niet meer gebonden aan een snijgebied, maar geldig voor alle gebieden. Vergunninghouders krijgen een digitale strippenkaart die ze naar eigen wens mogen gebruiken. Met deze strippenkaart kunnen ze een tijdslot en gebied reserveren. Een vergunninghouder mag per seizoen tien keer snijden en maximaal één kilo per dag. De vergunning is persoonsgebonden. Als meerdere gezinsleden willen snijden, moet iedereen een eigen vergunning aanvragen.’  Komend jaar loopt het snijseizoen van 15 april tot en met 31 augustus 2024. 

Zes snijlocaties

Er zijn zes gebieden waar vergunninghouders de zeegroenten mogen snijden. Ze gaan niet allemaal op hetzelfde moment open. 

15 april 2024: Schor ’t Stelletje bij Zierikzee
1 mei 2024: Schor van Viane bij Ouwerkerk
1 juni 2024: Anna Jacobapolder oost, Anna Jacobapolder west, Schor van Sint-Annaland
1 juni 2024: Rattekaai bij Rilland

Meer weten?

Meer informatie over de loting staat in de toelichting op de procedureBlijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief