De Thoolse Avondvierdaagse is ieder jaar in trek.
De Thoolse Avondvierdaagse is ieder jaar in trek. Foto: Rien Burgers

Thoolse organisatoren blij met initiatief voor Avondvierdaagse Sint Philipsland

Door: Olaf Knook Algemeen

OUD-VOSSEMEER/THOLEN - Wandelen. Razendpopulair op Tholen. Alleen dit jaar vonden in de gemeente al verschillende activiteiten plaats als de Avondvierdaagsen, Wandelexpeditie Zuidwaterlinie en de Oosterschelde Wandelmarathon.  Maar waarom houden mensen zo van wandelen?

“Geen idee”, zegt William van Leeuwen van Tholen Sterk. Dit jaar organiseerde de stichting de 28e editie van de Avondvierdaagse in Tholen, met een recordaantal van 436 deelnemers. Hij legt uit waarom hij denkt dat het wandelen in Tholen zo aanslaat: “We proberen elk jaar alle scholen erbij te betrekken, en dat is het succes van onze Avondvierdaagse. De scholen spelen een belangrijke rol, omdat het overgrote deel van de deelnemers scholieren zijn.”

Medaille

Tholen Sterk heeft voor elke school een contactpersoon die de aanmeldingen regelt. De kinderen wandelen vooral mee om de felbegeerde medaille te krijgen op de laatste dag. “Deelnemers die drie van de vier avonden meedoen, krijgen een medaille. Als we die medaille niet zouden uitreiken, zouden ze dat niet leuk vinden.”

Hij juicht toe dat Sint Philipsland mogelijk een nieuwe Avondvierdaagse krijgt. “Kinderen komen tegenwoordig minder buiten door televisie en gamen. Vier dagen samen sportief bezig zijn, zelfs als het maar een korte afstand is, is goed voor de activiteit en ontwikkeling van het kind.”

‘Geen rivaliteit’

Jan Havermans van Wandel Sport Club Vosmeer ziet ook dat kinderen een belangrijke rol spelen bij de wandelactiviteiten. “We proberen de Avondvierdaagse goed te promoten op scholen, want veel kinderen lopen mee. Daarnaast nemen ze dan ook weer hun familieleden mee.” Hij weet wel waarom wandelen zo populair is op het eiland. “Tholen is een mooie omgeving en een ideale voorbereiding op de Nijmeegse Avondvierdaagse.”

Ook Havermans is blij met het initiatief dat ontstaat in Flupland. “Ik vind het alleen maar geweldig. We kunnen dat nooit als rivaliteit zien. We moeten elkaar juist helpen om meer te bewegen. Als ze dat weer goed kunnen promoten in Sint Philipsland, is dat alleen maar mooi.”Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief