Rien de Waal heeft een 'biermuseum' in zijn huisje.
Rien de Waal heeft een 'biermuseum' in zijn huisje. Foto: Olaf Knook
FOTOALBUM

Na 2365 bierflessen staat het Thoolse huis van Rien (65) nog steeds niet vol

Door: Olaf Knook Algemeen

THOLEN -  Achter de deuren van een knus Zeeuws huisje in Tholen schuilt een unieke verzameling van 2365 bierflessen. Al sinds 1981 houdt Rien de Waal (65) zich bezig met het uitbreiden van deze collectie. In augustus van dit jaar werd zijn wereld gemarkeerd door het verlies van zijn vrouw Corry. Nu ook zijn drie kinderen het huis uit zijn, wil Rien zijn speciale verzameling en de verhalen erachter delen met de rest van de wereld.

De bierverzameling begon 42 jaar geleden toen zijn buren terugkeerden van een vakantie in Finland. De familie De Waal had op hun hond gepast. De buurman had als een bedankje twee Finse bierflessen meegenomen voor Rien.

“Het bier was niet te drinken”, zegt hij lachend. “Maar het waren wel hele mooie flesjes.” Hij koos ervoor om één flesje Pribs Bla te bewaren, toen nog in zijn flat in Krimpen aan den IJssel. Daarna werd de collectie steeds groter.

De tekst gaat verder onder de foto.


Het Thools Bierhuisje op de bovenverdieping - Olaf Knook

Ongeopende flessen

In 1982 verhuisde Rien met zijn gezin en verzameling bierflessen naar Cromvliet 38 in Tholen. Een Zeeuws huisje met een schat aan verhalen. De verzameling is inmiddels uitgegroeid naar 2365 unieke én ongeopende bierflessen.

“En geen één minder of meer. Ik heb het allemaal in een Excel-bestand staan”, vertelt Rien. Elk exemplaar heeft zijn eigen verhaal. Ruim 90 procent van de flessen zijn geschenken van vrienden, kennissen, en zelfs onbekende vakantiegangers in Tholen.

Zeilboot ‘Kornuit’

Rien is zelf geen fervent bierdrinker. Hij drinkt liever een alcoholvrije radler dan een pilsje. Of een zoet wit wijntje. Hij heeft wel een favoriet biertje: Grolsch Kornuit. Een bier dat de naam van zijn zeilboot uit 1976 deelt.

“Ooit stuurde ik Grolsch een foto van mijn verzameling en mijn zeilboot met de naam Kornuit. En wat denk je? Ik kreeg zes Kornuitglazen toegestuurd.” De Kornuitglazen maken nu ook deel uit van zijn uitgebreide collectie. Net als de honderden bierviltjes in vijf dikke mappen op de bovenverdieping.

De tekst gaat verder onder de foto.


Rien verzamelt meer dan alleen bierflessen - Olaf Knook

‘Biersmokkelaar’

Het verhaal van de Gulpener brouwerij uit Limburg blijft hem het meeste bij. De brouwerij stuurde twee kerstbiertjes nadat hij hen benaderde.

“In de jaren negentig bracht Gulpener elk jaar kerstbier uit. Op een gegeven moment kon ik het bier niet meer vinden. Dus stuurde ik een e-mail naar de brouwerij met een foto van alle voorgaande jaargangen van de bierflessen. Niet veel later kreeg ik twee kerstbiertjes van ze toegestuurd.”

Ook zijn collegiale ‘biersmokkelaar’ vergeet hij niet zomaar. Ruim 35 jaar geleden smokkelde deze collega een biertje uit Cuba in zijn koffer voor hem. “Maar nu zou dat op de luchthaven niet meer lukken”, denkt hij.

De tekst gaat verder onder de foto.


Een klein gedeelte van het grote bierenrek in het gangpad - Olaf Knook

Buitenlands bier

Van Rien hoeft een bierfles niet bijzonder te zijn om deel uit te maken van zijn verzameling. “Brouwerij ‘t IJ uit Amsterdam bijvoorbeeld maakt helemaal geen opvallende flessen, maar wel ontzettend veel verschillende soorten. En ik ben wel een beetje fan van Zeeuws bier en Nederlandse brouwerijen.”

Toch zijn de meeste bierflessen in zijn huis afkomstig uit het buitenland. De etiketten van Nederlandse flessen spreken hem niet zo aan. “Ze zijn nogal saai. Buitenlands bier heeft vaak veel mooiere etiketten.”

Het is pas de laatste jaren tot hem doorgedrongen dat zijn verzameling best wel bijzonder is. “Dit zie je niet vaak. Op het internet lees ik weleens over mensen die een paar honderd bierflessen verzamelen, maar niet in deze omvang. Pas toen ik 1000 bierflessen had, noemde ik het een verzameling.”

De tekst gaat verder onder de foto.


De grootste ‘bierfles’ in het bezit van Rien - Olaf Knook

Drie kapotte flessen

Rien pakt elk van de 2365 bierflessen minstens één keer per jaar vast. “Ze moeten toch allemaal een keer schoongemaakt worden. Dan pak ik een emmer met lauw water en afwasmiddel, en ben ik daar wel een paar weken zoet mee.” Sinds 1981 zijn er slechts drie bierflessen gesneuveld.

Wanneer Rien voor zijn huis aan het schilderen is, staat zijn voordeur wijd open. Dit stelt voorbijgangers in staat om in de gang te gluren. “Soms lopen mensen langs, nemen een blik naar binnen en zetten dan een stapje terug om te controleren of ze het goed hebben gezien. ‘Ohh, wat mooi,’ zeggen ze dan. Ik vertel hun dan dat dit slechts een klein deel van de verzameling is.”

De tekst gaat verder onder de foto.


Van Nederlandse brouwerijen is Rien een groot fan - Olaf Knook

Biermuseum

Hij dacht er zelfs aan om van zijn Zeeuwse huisje een biermuseum te maken. Maar dat blijkt niet rendabel te zijn. “Dan moet ik zorgen voor een brandtrap, een nooduitgang en nog veel meer. Dat zie ik niet zitten in mijn huis.” 

Van Rien mogen mensen gerust aanbellen op zijn adres om zijn indrukwekkende verzameling van 2365 bierflessen te bekijken en zijn boeiende verhalen aan te horen.

Rien hoeft er verder niet op te rekenen dat een van zijn kinderen zijn bierverzameling overneemt als hem iets overkomt. “Echt niet! Dat is wat ze zeiden”, vertelt hij lachend.


Noem een biertje en Rien heeft het - Olaf KnookBlijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief