Hier staan nu nieuwe woningen in Sint-Annaland.
Hier staan nu nieuwe woningen in Sint-Annaland. Foto: Archief Uitgeverij de Bode

‘Gemiddelde wachttijd voor woning op Tholen is 8,5 maanden’

Door: Olaf Knook Algemeen

THOLEN -  Als je op Tholen op zoek bent naar een woning, moet je nu ongeveer 8,5 maanden wachten. Dat heeft de gemeente laten weten in de antwoorden op de vragen van Roy Zeilstra van GroenLinks/PvdA. “Dit is een ontspannen woningmarkt, van 6 tot 10 maanden wordt getypeerd als ontspannen.”

Roy Zeilstra van GroenLinks-PvdA Tholen had op donderdag 23 november vragen gesteld aan het gemeentebestuur over de lange wachttijden voor huurwoningen. Hij vindt dat er aandacht moet worden besteed aan enkele ‘knelpunten’ bij Zuidwestwonen.

Wachttijden

De gemeente legt uit dat de wachttijd op Tholen momenteel gespannen is. Het aantal mensen op de wachtlijst in Tholen is niet precies bekend omdat inschrijvingen niet specifiek voor een bepaalde gemeente worden gedaan. “Binnen de gemeente Tholen zijn de wachttijden kort, vergeleken met zowel landelijke als regionale gemiddelden. De exacte wachttijd van een woningzoekende wordt bepaald door de combinatie van de zoekvraag, aanbod en moment van reageren.”

‘Een effectief beleid’

Zeilstra vroeg ook waarom woningzoekenden na drie jaar worden uitgeschreven bij Zuidwestwonen. De gemeente zegt dat dit nodig is om de huidige woningzoekenden te bedienen en niet degenen die later een woning nodig hebben. “Uit de praktijk blijkt dat drie jaar een reële tijd is om aan een woning te komen. Periodiek wordt getoetst of de termijn van drie jaar nog reëel is. Het college is van mening dat dit een effectief beleid is.”

Het college denkt dat dit een effectief beleid is en vindt niet dat het moet worden aangepast. Ze zeggen dat er genoeg sociale huurwoningen beschikbaar zijn voor de lokale vraag.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief