Afbeelding
Foto: Gemeente Tholen

Aangepaste tekst artikel 1 van de grondwet nu ook in het stadhuis

Door: Olaf Knook Algemeen

THOLEN - Burgemeester Marleen Sijbers en wethouder Corniel van Leeuwen hebben op donderdagavond een nieuwe plaquette onthuld in het stadhuis. Op de plaquette staat de aangepaste tekst van artikel 1 van de Grondwet. Vanaf dit jaar zijn handicap en seksuele gerichtheid toegevoegd aan de discriminatiegronden. 

Deze verandering is het resultaat van een motie in de Tweede Kamer die op 17 februari van dit jaar is aangenomen en ondertekend door minister Bruins Slot. De tekst van artikel 1 van de Grondwet is uitgebreid om discriminatie op basis van geaardheid of handicap te verbieden. De nieuwe tekst luidt als volgt: 

“Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, handicap, seksuele gerichtheid of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.”

De tekst gaat verder onder de plaquette.


De plaquette met de nieuwe tekst in het stadhuis - Gemeente Tholen

‘Een gemeente voor iedereen’

Het komt bijna nooit voor dat de tekst van de Grondwet wordt aangepast. De gemeente Tholen benadrukt dat het belangrijk is dat iedereen volledig kan deelnemen, of het nu gaat om school, werk, vrijetijdsbesteding of in de kerk.

“Gemeente Tholen is een gemeente voor iedereen. Elk mens telt mee en elk mens mag er zijn. Dit betekent dat er geen plaats is voor discriminatie of uitsluiting. De tekst van artikel 1 van de Grondwet is hierbij het uitgangspunt.”, aldus de gemeente.

Grondwet 175 jaar

De plaquette met de nieuwe tekst is gepresenteerd aansluitend aan de laatste raadsvergadering van dit jaar. Dit gebeurt in samenhang met de viering van de Dag van de Mensenrechten op 10 december, Koninkrijksdag op 15 december en het feit dat 2023 het 175-jarig jubileum van de Grondwet markeert.

Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief