Het woonwagenkamp aan de Oudelandsedijk wordt al langer in de gaten houden.
Het woonwagenkamp aan de Oudelandsedijk wordt al langer in de gaten houden. Foto: Google Maps

Tholen mag woonwagenkamp langer handhaven met camera’s, oordeelt de rechter

Door: Olaf Knook Algemeen

THOLEN - De gemeente Tholen mag langer cameratoezicht handhaven op het woonwagenkamp aan de Oudelandsedijk. Dat is besloten door de rechtbank Zeeland-West-Brabant. Twee huurders op het kamp vermoeden dat de camera’s worden ingezet voor politieonderzoek en willen dat ze worden weggehaald.

Sinds juli houdt de gemeente Tholen met camera’s toezicht op het woonwagenkamp aan de Oudelandsedijk. Tussen december 2021 en november 2022 waren er ook al camera’s geplaatst op bevel van burgemeester Marleen Sijbers om het kamp in de gaten te houden.

Gewapende juweliersoverval

Burgemeester Sijbers heeft onlangs besloten om het cameratoezicht op het woonwagenkamp te verlengen tot september 2024. Naar aanleiding hiervan hebben twee bewoners van het kamp een spoedprocedure aangespannen bij de rechter. Ze vermoeden dat de camera’s worden gebruikt voor politieonderzoeken.

De onderzoeken bevatten een vermoedelijke adresfraude en mogelijke betrokkenheid bij een gewapende overval op een juwelier in Halsteren. Tijdens de overval hebben de daders met hakbijlen twee vitrines vernield. De verdachten bleken niet op het woonwagenkamp in Tholen te wonen, maar zijn wel aangehouden op het kamp.

Ze vinden dat het cameratoezicht een ernstige inbreuk is op hun privacy en geen oplossing biedt voor de beweerde problemen op het woonwagenkamp. Volgens hen is er geen goede reden om het cameratoezicht te verlengen tot september 2024.

Meerdere incidenten

Burgemeester Sijbers baseert haar besluit om het cameratoezicht te verlengen op verschillende klachten, waaronder bedreiging en intimidatie van een medewerker van de gemeente, adresfraude en incidenten rond de jaarwisseling.

Ze stelt dat het kamp zonder cameratoezicht te maken heeft met overlast, bedreigingen, burenruzies, vernieling, diefstal en drugshandel.

Ook wijst de burgemeester op een feest met ongeveer 40 bezoekers dat uit de hand liep en een voertuig op het kamp dat betrokken was bij de gewelddadige juweliersoverval in Halsteren. Volgens haar is er voldoende bewijs om het cameratoezicht met een jaar te verlengen.

Uitspraak

Burgemeester Sijbers vindt dat de enige rustige periode op het woonwagenkamp was toen het cameratoezicht gold van december 2021 tot november 2022.

De rechter heeft het verzoek van de twee bewoners om het cameratoezicht niet te verlengen, afgewezen. Volgens de rechter heeft burgemeester Sijbers voldoende aangetoond dat de verlenging redelijk is. De camera’s op het woonwagenkamp worden dus verlengd tot september 2024.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief